Sazby hypoték v říjnu dál rostly

Události: Nejdražší hypotéky za 20 let (zdroj: ČT24)

Sazby hypoték dál rostou. V říjnu nabízely banky průměrný úrok u nových smluv ve výši 5,86 procenta. Ten tak patří k nejvyšším za posledních dvacet let. I proto pokračuje taky nízký zájem o úvěry na bydlení. Meziročně klesl o 80 procent a v září i říjnu se pohyboval objem nově poskytnutých hypoték na nejnižším čísle od roku 2014. Podle bankovní asociace by navíc sazby měly klesat jen pomalu.

„V příštím roce trh předpokládá, že třeba ČNB by mohla v druhé půlce roku úrokové sazby mírně snížit, ale to ještě neznamená, že to uvidíme nějak citelně v hypotékách, protože ty se neodvíjí jen od sazeb ČNB. Takže ano, určitý pokles hypotečních sazeb v těch příštích měsících, čtvrtletích nastat může, ale spíš pouze mírný a podstatně menší, než by řada domácností v tuhle chvíli doufala,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Z meziměsíčního pohledu objem poskytnutých hypoték vesměs stagnoval poté, co ve třech předešlých měsících zaznamenal dvouciferný propad. Pokles objemu poskytnutých hypoték je citelný nejen vůči silnému roku 2021, ale i ve srovnání s rokem 2020 je říjnový objem poskytnutých hypoték o více než tři čtvrtiny nižší, ukazují statistiky. Za letošní rok, tedy od ledna do října, podle nich spadla aktivita na hypotečním trhu o šedesát procent.

„Hypoteční trh pokračuje ve stagnaci a pro další období nelze předpokládat změnu směru,“ okomentoval trend manažer hypoték UniCredit Bank Filip Beneš.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték (bez refinancování) v říjnu podle dat stoupl na 6,07 miliardy korun ze zářijových 5,99 miliardy. Objem refinancovaných úvěrů činil 1,15 miliardy korun. Počet nově poskytnutých hypoték také stagnoval.

„Objem nově poskytnutých hypoték se tak v říjnu stále pohybuje na nejslabší úrovni od začátku roku 2014. Přitom při zohlednění růstu cen nemovitostí vyžadujících vyšší hypotéku by reálný propad poskytnutých hypoték byl ještě významnější. Příčiny současného stavu od velikosti úrokových sazeb, po regulatorní pravidla či vývoj cen nemovitostí však zatím nenaznačují, že by se měla situace v dohledné době začít zlepšovat,“ řekl hlavní ekonom bankovní asociace Jakub Seidler.

Sazby dle expertů dál porostou

„Chladnutí hypotečního trhu dál pokračuje a v zimních měsících budeme svědky ještě mírného snížení jak objemu, tak počtu poskytnutých hypotečních úvěrů,“ doplnil Daniel Horňák ze společnosti Patron. Sazby podle něj porostou i v následujících měsících, banky postupně zvedají sazby v návaznosti na dražší zdroje.

„Ze statistik je patrné, že vrchol hypotečních sazeb ještě nemusí být nutně za námi. Tento fakt prohlubuje nejistotu potenciálních kupujících a udržuje současnou paralýzu realitního trhu. Do doby, než ČNB přistoupí ke snižování sazeb, bude převládat zájem o nájemní bydlení,“ řekl regionální ředitel realitní společnosti Century 21 Michal Svoboda.

Průměrná hypoteční sazba se už nyní nachází na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let, v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na obdobně vysokých hodnotách.

„Na úrokové sazby hypoték má vliv několik faktorů, nejen základní sazba zveřejňovaná ČNB, která zůstala nyní nezměněna. Bankám rostou náklady na pořízení zdrojů a to může mít vliv na úrokové sazby pro hypoteční úvěry v následujícím období. Nepředpokládáme však výraznější výkyvy,“ uvedla manažerka pro hypoteční úvěry mBank Soňa Holíková.

Měsíční splátky stoupají

Průměrná hypotéka klesla v říjnu mírně pod 2,9 milionu korun, kde byla naposledy v závěru roku 2020. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou hypotéku snížit, upozornila ČBA. Nejvyšší průměrná hypotéka byla loni v listopadu, kdy činila 3,46 milionu korun. Od té doby mírně klesá.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o 1500 korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená šestiprocentní hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky o šest až sedm tisíc.

Rostou i ceny nemovitostí

V porovnání s minulými lety zdražují také nemovitosti. Konkrétně u developerských projektů podle dat serveru cenovamapa.org stoupla cena mezi druhým čtvrtletím roku 2020 a druhým čtvrtletím letošního roku průměrně o víc než 30 procent. 

Stejné je to i u nájmů - třeba v Praze u bytu velkého 65 metrů čtverečních byl v letošní polovině roku průměrný nájem 22 a půl tisíce. Ještě rok předtím to bylo necelých 18 a půl. V průměru o dva tisíce víc pak zaplatí nájemníci v Brně a zdražilo se i v Ostravě.