ČNB patrně stále intervenuje. Kurz koruny je však slabší, než by si přála

Události: Jak to bude s korunou a sazbami (zdroj: ČT24)

Česká národní banka stále intervenuje a posiluje tak kurz koruny, potvrzuje většina ekonomických analytiků. Podle nich už tak na obranu české měny dala za poslední měsíc asi 125 miliard korun. I po těchto zásazích ale euro vyjde na 24 korun a 70 haléřů. Centrální banka koruně pomáhá i kvůli vysoké inflaci, silnější měna zlevňuje dovoz.

Podle Svazu průmyslu a dopravy nyní používá eura místo koruny už dvacet procent tuzemských podniků. Chtějí se uchránit před ztrátami kvůli nestabilnímu kurzu. 

Kurz tuzemské měny se nyní opět snaží držet centrální bankéři. V květnu zasáhli, když byl jmenován nový guvernér – tehdy koruna oslabila na víc než 25 korun a 30 haléřů. Ukazuje se ale, že české měně pomáhají dál.

Vývoj kurzu koruny
Zdroj: ČT24/Investing.com

„ČNB mohla od poloviny května někdy do toho 10. června na devizovém trhu uskutečnit intervence ve výši více než pěti miliard eur,“ vysvětluje analytik Komerční banky Jaromír Gec.

Centrální bankéři dlouhodobě své zásahy ohledně kurzu nekomentují. Ten je však výrazně slabší, než by si přáli. Ve své prognóze počítali s tím, že se ve druhém čtvrtletí bude euro nakupovat za 24 korun, tedy o 70 haléřů levněji, než jaká je realita. Obecně silná koruna zlevňuje všechno dovezené zboží.

Prognóza vývoje české měny
Zdroj: ČNB/ČT24

Nejistoty

„Pro firmy jsou to obrovské nejistoty v tom, za kolik nakoupí, za kolik prodají, znamená to pro ně zase zbytečné stamiliony korun pro zajištění kurzových rizik,“ podotýká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara nyní koruna spíš život komplikuje, než aby ho ulehčovala. „Pro české firmy a zaměstnavatele to znamená, že budou pokračovat v tom, co v posledních letech načali, tedy v takzvané spontánní euroizaci,“ říká. 

Současně si firmy začaly v eurech i půjčovat. Brání se tak před kroky centrálních bankéřů v boji proti inflaci – zvyšování základní úrokové sazby, přičemž další by mělo přijít už tento týden a analytici očekávají, že by se mohla zvednout minimálně o procentní bod.