Tribunál Soudního dvora EU zrušil pokutu pro amerického výrobce čipů Qualcomm

Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil pokutu 997 milionů eur (24,7 miliardy korun), kterou Evropská komise (EK) v roce 2018 uložila americkému výrobci čipů Qualcomm za poškozování konkurence. Podle rozhodnutí tribunálu se objevila řada procesních pochybení, která ovlivnila právo Qualcommu na obhajobu a zneplatnila analýzu Komise týkající se jednání firmy. EK se proti rozhodnutí může odvolat k Soudnímu dvoru EU.

EU vyměřila Qualcommu pokutu, protože firma platila miliardy americké společnosti Apple za to, že bude používat pouze její čipy. Podle obvinění tak blokovala konkurenty, jako je například Intel. Tuto praxi Qualcomm podle EK využíval v letech 2011 až 2016.

Tribunál uvedl, že EK se při sestavování spisu dopustila řady pochybení. Je věcí Komise, aby formou, kterou si zvolí, zaznamenala přesný obsah všech pohovorů vedených za účelem shromáždění informací. V projednávaném případě ale tuto povinnost EK plně nerespektovala, zejména v případě konání schůzek a konferenčních hovorů se třetími osobami.

Tribunál také upozornil, že EK nezohlednila všechny relevantní skutkové okolnosti. Sice dospěla k závěru, že platby snížily motivaci Applu přejít ke konkurenčním dodavatelům čipových sad LTE, z rozhodnutí EK ale také vyplývá, že Apple neměl v daném období žádnou technickou alternativu k sadám od společnosti Qualcomm.

Evropská komise také nepředložila analýzu, která by podpořila závěry, že dotčené platby skutečně snížily motivaci Applu přejít ke konkurentům Qualcommu.