Předseda věřitelského výboru Mladé fronty viní správkyni, že špatně prodávala majetek, chce po ní 47 milionů

Předseda věřitelského výboru vydavatelství Mladá fronta viní insolvenční správkyni Petru Hýskovou, že špatně prodávala majetek firmy. Tvrdí, že způsobila škodu přes 47 milionů korun a chce, aby ji uhradila. Hýsková odmítla, že by chybovala, a chystá se předložit soudu návrh na zpeněžení zbylého majetku Mladé fronty.

Správkyni Hýskové poslal předseda věřitelského výboru Petr Houžvička předžalobní výzvu, ve které žádá, aby uhradila 47,5 milionu korun. Chybovala podle něj při prodeji majetku zkrachovalého vydavatelství. „Jednáním insolvenční správkyně vznikla škoda jak dlužnici (Mladé frontě), tak zejména zajištěnému věřiteli,“ uvedl Houžvička ve výzvě, která je součástí insolvenčního rejstříku.

Insolvenční správkyně pohledávku neuznala. „Vyjádříme se k tomu, ale učiníme tak až v rámci toho vedeného sporu, abychom si nekrátili možnost na procesní obranu,“ řekla.

Právník Houžvička ve věřitelském výboru zastupuje společnost Crane Constancy Investments (CCI), která je zajištěným věřitelem. CCI spolu se společností Jaromír Soukup Consulting se pokusili u soudu napadnout i samostný konkurz na Mladou frontu. Letos v únoru však Vrchní soud v Praze potvrdil, že je platný. Podle soudu nelze vydavatelství reorganizovat, protože nemá provoz ani zaměstnance.

Mladou frontu, která vydávala ekonomický týdeník Euro, několik dalších časopisů nebo knihy, poslal soud do konkurzu poprvé předloni. Hýsková pak začala majetek vydavatelství rozprodávat. Loni v lednu se v dražbě prodala on-line divize vydavatelství včetně ochranných známek tištěného časopisu Euro. Koupila ji společnost Internet Info za 15,8 milionu. Podařilo se také vydražit některé časopisy téměř za 4,2 milionu. V únoru 2021 koupila firma Albatros Media za 14 milionů knižní divizi vydavatelství.

Soud také odsouhlasil, aby firma Czech Property Investments (CPI) získala jako zajištěný věřitel sumu 25,8 milionu korun. Firmě CPI, jejímž většinovým vlastníkem je Radovan Vítek, dlužilo vydavatelství Mladá fronta 23,2 milionu.

Věřitelé žádali po vydavatelství 400 milionů

Podle Hýskové schválil věřitelský výbor i návrh na prodej zbylého majetku. „Nejpozději v příštím týdnu předložíme soudu ke schválení návrh zpeněžení zbytku majetkové podstaty,“ avizovala. Zbylý majetek má však podle ní hodnotu nanejvýš jednotek milionů korun. Jsou to počítače, auto či některé zbývající ochranné známky.

Na účtech majetkové podstaty Mladé fronty bylo v zimě podle Hýskové kolem padesáti milionů korun. Pohledávky byly loni o desítky milionů vyšší než tato částka. Věřitelé žádali dříve po vydavatelství asi čtyři sta milionů. Kumulovaná ztráta Mladé fronty byla podle starších informací téměř dvě stě milionů. Provoz vydavatelství ukončil soud.