Odborníci varují před vánočními půjčkami. Kvůli zdražování mohou letos způsobit větší problém

Události: Vánoční půjčky odborníci nedoporučují (zdroj: ČT24)

Kvůli stále vyšším cenám, ale také blížícím se Vánocům lidé v tomto období sahají po krátkodobých půjčkách. Právě před takzvanými mikropůjčkami ale odborníci varují. Předtím, než se o ni lidé rozhodnou požádat, by se měli ujistit, jestli přece jen nenajdou způsob, jak v domácnosti peníze ušetřit.

Lidé pociťují každý den v obchodech zvyšující se ceny potravin, dražší jsou také energie nebo pohonné hmoty. Řešit situaci půjčkou ale většina lidí neplánuje. Uvedlo to 93 procent respondentů říjnového průzkumu Provident Financial. Vzít si půjčku do deseti tisíc korun chce jen 4,7 procenta respondentů.

Odborníci se ale obávají, že letošní Vánoce mohou negativně zasáhnout nejen obyvatele s nízkými příjmy, kteří o krátkodobé úvěry často žádají, ale i středně příjmové, obzvlášť ty, kterým se skokově zvedne splátka hypotéky. Půjčky na bydlení podraží kvůli kroku České národní banky, která ve čtvrtek oznámila opětovné zvýšení základní úrokové sazby, a to razantně na 2,75 procenta. 

Na možné riziko upozorňuje také ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal: „Větší problém než u nízkopříjmových obyvatel vidím u těch, kteří si půjčili hypoteční úvěr a jimž by se celková splátka kvůli nárůstu úrokových sazeb mohla výrazně zvýšit.“

Krátkodobým půjčkám je lepší se vyhnout

Skokové navýšení úrokových sazeb by se podle odborníků nemělo propsat do mikropůjček, po kterých častěji sahají lidé s menším finančním polštářem nebo s dluhy. Přesto by se tohoto typu půjčování měli podle analytiků vyvarovat.

Jak vysokou půjčku si lidé plánují vzít
Zdroj: Provident Financial

Rozmyslet si půjčku radí také finanční analytik Člověka v tísni David Borges. „To, čemu by se lidé měli vyhnout před Vánocemi, jsou určitě krátkodobé půjčky, zejména mikropůjčky, tedy typ úvěru, kde si rychle půjčím možná menší množství peněz, ale jsem povinen je vrátit během jednoho měsíce,“ radí.

Ušetřit se dá na alkoholu či dárcích

Předtím, než lidé po půjčce sáhnou, by se také měli ujistit, zda není způsob, jak ještě peníze ušetřit. Podle respondentů z průzkumu lidé o Vánocích nejčastěji šetří například na dekoracích nebo si odpustí drahé potraviny. Někteří se vzdají i alkoholu nebo většího množství vánočních dárků – k těm nejoblíbenějším patří v českých domácnostech knihy, hračky nebo kosmetika.