Westinghouse zmodernizuje systémy v Temelíně

Společnost ČEZ s firmou Westinghouse Electric podepsaly devítiletou dohodu o modernizaci řídících a kontrolních systémů v jaderné elektrárně Temelín. Hodnota zakázky je v řádu miliard korun. Částečnou obnovu a modernizaci systémů zajistí Westinghouse jako jejich původní dodavatel.

Projekt se chystal tři roky, smlouvu firmy podepsaly v pondělí a práce začnou ještě letos. Některé z nich lze ale dělat až při plánovaných odstávkách, nutných k výměně paliva. Nejbližší čeká Temelín příští rok v dubnu.

Podle Westinghousu jde o největší obchodní smlouvou podepsanou pro kontrolní a řídící systémy od doby, kdy firma v Temelíně instalovala původní zařízení.

Podle ČEZ jde o jednu z technicky nejnáročnějších zakázek v historii Česka. Výhodou Westinghousu je, že, vedle samotného ČEZu, zná nejlépe své systémy, jež do Temelína dodal, podotýká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Přestože jde o upgrade systémů, jednání trvala více než rok. Prvořadé je pro nás zajištění bezpečnosti, zároveň ale jednoznačně trváme na tom, aby se práce nijak nedotkly samotného provozu Temelína. To vše bylo nutné pečlivě připravit,“ konstatuje generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Jde o komplex hned několika nezávisle zálohovaných systémů, které v Temelíně spolehlivě fungují už od roku 2000. Jde o pečlivě připravené kroky postupné obnovy zařízení s ohledem na plánovaný šedesátiletý a případně ještě delší provoz. I proto je celý projekt rozložen až do roku 2029,“ prohlásil člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Westinghouse je ve hře o Dukovany

Firma Westinghouse je mezi těmi, jež by mohly dostavět nové bloky jaderné elektrárny Dukovany. Stát v souvislosti s dostavbou pošle bezpečnostní dotazník pouze možným dodavatelům z Francie, Jižní Koreje a Spojených států, to znamená firmám EDF, KHNP a Westinghouse.

Většina paliva, jejž teď Temelín využívá, pochází od ruské korporace Tvel. Na jaře 2019 vyzkoušel ČEZ v Temelíně šest palivových souborů od společnosti Westinghouse Electric Sweden. V roce 2018 ČEZ potvrdil, že na základě smlouvy s firmou Westinghouse Sweden Electric vyvíjí zkušební palivové soubory označované LTA (Lead Test Assembly).

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ uvedl elektrárnu do provozu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny, letos od začátku roku 10,1 terawatthodiny.