Lodní doprava zdražuje. Za zboží z Číny si zákazníci připlatí i v Česku

Události: Drahé věci z Číny (zdroj: ČT24)

Rostoucí ceny námořní dopravy z Číny do Evropy zdražují už i některé zboží v Česku. Dodávky se navíc zpožďují. Za poslední rok zvedli rejdaři ceny na sedminásobek, a to kvůli velkému zájmu o kontejnerovou lodní přepravu a nedostatečným kapacitám. Po oživení světových ekonomik firmy začaly znovu navyšovat objednávky.

Problémy mají například prodejci grilů a nožů, všechno zboží totiž dovážejí z Číny. Další dodávku kvůli drahé námořní přepravě zrušili. „Kontejner vychází kolem devíti tisíc dolarů, což je strašná darda. Před koronou to byly dva tisíce,“ uvedl společník firmy Marek Neuman.

Plně naložený kontejner tak nechává firma už několik měsíců v čínském přístavu. Jeho přeprava do Česka se nevyplatí, jinak by v obchodě museli zvýšit ceny. „Museli bychom grily minimálně o padesát procent zdražit. Myslím si, že to není reálné prodat,“ dodal obchodník.

Dražší jsou i plyšové hračky

Kvůli drahé námořní dopravě zákazníci už teď v některých obchodech zaplatí více peněz. Hlavně za levnější a větší výrobky. „Například velcí plyšoví medvědi, kterých se do jednoho kontejneru vejde samozřejmě mnohem méně než například krabiček s mobilním telefonem. U nich se zdražení pohybuje okolo pěti až třiceti procent,“ upřesnila mluvčí jednoho z obchodníků Daniela Chovancová.

Obchody navíc musí držet vyšší zásoby ve skladu. Zboží z čínských přístavů má totiž i několikaměsíční zpoždění. „Chybí kontejnery a začínají se projevovat i malé kapacity samotných kontejnerových lodí a tento problém bohužel může ještě nějakou dobu přetrvávat,“ popsal hlavní ekonom Deloitte David Marek. Do konce roku se obchodníci nižších cen za lodní dopravu z Číny podle analytiků nedočkají.