Cena bitcoinu poprvé od května překročila hranici padesáti tisíc dolarů

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin poprvé od května překročila hranici padesáti tisíc dolarů (zhruba 1,1 milionu korun), krátce před polednem se podle serveru CoinDesk pohybovala kolem 50 312 USD a za uplynulých 24 hodin vykazovala růst o 2,3 procenta. Přispěla k tomu zpráva, že americká platforma pro digitální převody peněz PayPal umožní svým klientům ve Velké Británii kupovat, prodávat a držet kryptoměny, uvedl server CNBC.

Kryptoměnová burza Coinbase navíc minulý měsíc oznámila, že nakoupí kryptoměny za půl miliardy dolarů a že bude do kryptoměn investovat deset procent svých budoucích zisků.

Na jaře se cena bitcoinu vyšplhala na rekordní maximum v blízkosti 65 tisíc dolarů. Následně však výrazně klesla a sestoupila až pod třicet tisíc dolarů. Za tímto poklesem stály z velké části obavy ohledně zásahů regulačních úřadů proti kryptoměnám, a to zejména v Číně. Peking například podnikl kroky proti tamním těžařům kryptoměn a čínská centrální banka vyzvala finanční instituce, aby přestaly poskytovat služby související s kryptoměnami.

„Bitcoin za poslední měsíc posílil o dvacet tisíc dolarů. To ukazuje velkou volatilitu této kryptoměny, která je výrazně citlivá na zprávy takzvaných opinion makerů. S postupným růstem ekonomik očekáváme další růst související se stále širším přijímáním bitcoinu jako univerzálního platidla,“ řekl ředitel největšího českého obchodníka Bit.plus Martin Stránský.

„Proti tomu mohou působit zprávy o snahách bitcoin regulovat, omezovat jeho těžbu nebo jej dokonce direktivně zakázat. To však mělo dosud vždy jen krátkodobý účinek na jeho kurz,“ dodal Stránský.

Finanční poradce Krůta: Investici do kryptoměn je třeba promyslet

Za opinion makery se označují lidé, kteří mají širokou základnu příznivců, hlavně na sociálních sítích. Média v této souvislosti často zmiňují například zakladatele společnosti Tesla Elona Muska. Bitcoinu k růstu ceny podle finančního poradce 4fin Davida Krůty pomohla zejména Muskova vyjádření, dále otevřenější přístup německé legislativy nebo zpráva o dohodě nizozemského fotbalového klubu PSV Eindhoven s platformou Anycoin Direct o šíření povědomí o kryptoměnách.

„Rozptyl hodnoty v řádu desítek procent není u kryptoměn nic neobvyklého, proto by měli lidé investici do kryptoměn dobře promyslet a nenechat se zlákat líbivými titulky,“ podotkl Krůta.

Překonání hranice padesáti tisíc USD vzbuzuje podle Martina Kysely z portálu Trhy.cz optimismus u mnoha investorů i spekulantů.

„Je velmi pravděpodobné, že se dočkáme v krátkém časovém horizontu překonání dosavadních maxim, což lze usuzovat jak z analýzy tržních pohybů, tak i ze zvýšeného hashrate v bitcoinové síti. V minulosti takové pohyby vždy předznamenaly i zvýšený zájem o ostatní kryptoměny, takzvané altcoiny. Osobně proto očekávám, že letošní podzim bude pro kryptoměny velmi zajímavým obdobím. Mohli bychom se dočkat významných růstů napříč celým segmentem,“ sdělil Kysela.