Nedostupný materiál zvyšuje ceny. Výrobu blokuje třeba nedostatek papírových krabic

Události: Nedostatek materiálů zdražuje výrobu (zdroj: ČT24)

Rychlý růst cen v průmyslu pokračoval i v červnu. V meziročním srovnání se ceny zvýšily o 6,1 procenta. Jedná se tak o nejvyšší navýšení za posledních deset let. Stojí za tím především rostoucí ceny na světových trzích, zdražování pohonných hmot a taky nedostatek některých surovin, ať už se jedná o čipy, dřevo nebo třeba ocel. Producenti po rozvolnění nestíhají vyrábět a poptávka je velmi vysoká.

„Ceny v průmyslu porostou zhruba šestiprocentním tempem ještě do konce letošního roku. Dopad na spotřebitele bude velmi, velmi individuální,“ okomentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Vyšší náklady mají už samotní výrobci, ani tam podle Dufka ale nelze očekávat obrat. „Ceny teprve postupně reagují na předchozí zdražování vstupů na zahraničních trzích a navíc bude třeba počítat i s vyššími náklady na energie. Spoléhat nelze ani na zlepšení situace na ropném trhu, protože aktuálně schválené navýšení produkce nebude na obrat cen ropy zdaleka stačit,“ uvedl.

Chybí i obaly a materiál na převoz

Drahé a málo dostupné jsou momentálně čipy, plasty, měď nebo třeba papír. Problémy s výrobou už se rozšířil i mimo automobilový průmysl a stavebnictví. Zdražování i výpadky v dodávkách vstupních materiálů pociťují třeba v benešovské výrobně zdravotnických přístrojů.

„Řekl bych, že se zdražuje skoro všechno. Když jsme dělali poslední analýzy na konci června, tak jsme byli na výrobních cenách o dvacet procent výš, než jsme byli vloni,“ přiblížil technický ředitel skupiny BTL Tomáš Drbal.

Někteří dodavatelé podle něj zdražili i o třetinu a vybrané materiály přestaly být úplně dostupné. „Jsou to občas i velmi triviální věci jako třeba obalové krabice nebo granulát na lisování plastů, které ale zablokují celý proces. Přístroj nemůžete vyrobit, nemůžete ho zabalit,“ popsal Drbal.

 Promítnout to do koncových cen pro zákazníky to zatím nemuseli, vývojáři se snaží přicházet s alternativami. Zdražení zhruba o desetinu ale přijde pravděpodobně na podzim.


Zdražuje také výroba zrcadel. Každý den v Čelákovicích zpracují kamion skla, ale i tohoto materiálu je nedostatek. „Musíme bojovat o každou zásilku, kterou dostaneme, a to nám trošku brání v tom, abychom plnili naše závazky,“ popsala ředitelka Lucie Hronová.

Potřebují ale taky kování nebo dřevo. To meziročně podražilo o téměř devět procent. „Není možné koupit obyčejná prkna, což se u nás jako při výrobě zrcadel jeví jako podružná záležitost, ale my ta zrcadla musíme na něčem expedovat,“ uvedla Hronová.

Vyjednávat s dodavateli i klienty proto musí taky výrobce nábytku z pražské Hostivaře. I kvůli průtahům v dodávkách dřevotřísky. „Máme podepsané zakázky na určitý termín pod určitým penále. Třeba u dřevotřísky je to tak dramatické, že se nám některé dekory v řádech zhruba čtyř až šesti týdnů prodlužují třeba až na tři měsíce,“ přiblížil obchodní ředitel TECHO.

Roste i hypoteční sazba

Navyšovat ceny už musela i další průmyslová odvětví. Dramaticky se to projevilo třeba u chemických látek a výrobků, které zdražily o skoro čtyřicet procent. Výrazně si firmy i zákazníci připlatí taky za kovy a kovodělné výrobky, a to o víc než 14 procent.

Zdražování se ale nevyhnulo ani dalším oblastem. Počtvrté v řadě v červnu také stoupla sazba hypoték, a to na 2,13 procenta. Přesto zájem lidí o hypotéky neopadá. V červnu banky sjednaly přes 14 tisíc úvěrů na bydlení za celkem 44,5 miliardy korun.

„Banky jsou přehlcené a myslím, že zájem o hypoteční úvěry nezmění ani to, že pravděpodobně Česká národní banka znovu zvedne úrokové sazby. Takže nárůst bude pokračovat,“ uvedl hypoteční specialista společnosti Patron Daniel Horňák.

Hypotéky v prvním pololetí 2021
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

V zemědělství se ceny zvýšily v rostlinné výrobě o rovných devět procent a v živočišné výrobě o dvě procenta. Vyšší byly například ceny obilovin a olejnin. Vzrostly také ceny mléka, skotu a vajec. Snížily se naopak ceny jatečných prasat, ovoce a zeleniny. Klesly také ceny zpracovaného a konzervovaného masa a masných výrobků nebo dopravních prostředků.