Elektřinu vyrábějí všechny dukovanské bloky, odstávka skončila. Další se čeká v listopadu

Po měsíci a půl vyrábí opět elektřinu třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany. ČEZ oznámil, že plánovanou odstávku ukončil v pondělí před půlnocí. Techniky čeká ještě několik kontrol a zkoušek, do listopadu potom poběží elektrárna naplno – elektřinu budou vyrábět všechny čtyři její bloky.

Čtvrtý dukovanský blok odstavili energetici 28. května. Elektřinu začali do sítě opět dodávat v pondělí ve tři čtvrtě na dvanáct v noci. „Náběh bloku (…) provází vždy řada rozsáhlých kontrol a testů, nejen v rámci primárního, ale také sekundárního okruhu. Aktuálně máme velkou část těchto prací úspěšně za sebou, ale zbývající kontroly nás ještě čekají v následujících dnech,“ upozornil ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

Při odstávce vyměnili pracovníci elektrárny devadesát palivových kazet, modernizovali systémy a zkontrolovali tlakovou nádobu reaktoru i další součásti obou okruhů.

Nyní jsou v provozu všechny čtyři bloky dukovanské elektrárny a vydrží to tak čtyři měsíce. Další odstávku plánují energetici na listopad.

Elektrárna Dukovany dodává elektřinu od roku 1985, loni vyrobila 14,3 terawatthodiny. Má čtyři bloky, v současnosti ČEZ připravuje výstavbu pátého. Tendr zřejmě vyhlásí až nová vláda, která vznikne po říjnových volbách.