Agentura Fitch potvrdila rating Česka na stupni AA-, země se podle ní vrátila ke stabilnímu růstu

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings opět potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni AA-. Na tuto úroveň se hodnocení Česka dostalo už v roce 2018. Výhled ratingu je stejně jako v lednu stabilní, což znamená, že Fitch se jej v dohledné době nechystá měnit.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Fitch své nezměněné hodnocení pro Česko v páteční tiskové zprávě vysvětluje mimo jiné „návratem ke stabilnímu ekonomickému růstu, který je podpořen vakcinací a kontrolou nad pandemií“. Agentura navzdory neočekávaně „expanzivní“ krátkodobé daňové politice očekává, že české úřady ve střednědobém horizontu vrátí míru státního zadlužení na „sestupnou trajektorii“.

„Česko tak vykazuje stejný stupeň spolehlivosti svého zadlužení jako Belgie, Spojené království nebo jako Estonsko, což je nejméně zadlužená země EU,“ komentoval obnovené hodnocení analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Dodává, že Fitch je dokonce optimističtější než sama stávající česká vláda ve svém aktuálním, dubnovém Konvergenčním programu, klíčovém výhledovém ekonomickém dokumentu. Kabinet totiž předpokládá výhledově vyšší úrovně poměru veřejného dluhu k HDP než agentura. 

Rizikem je delší období nestřídmé rozpočtové politiky

Jako scénáře, při nichž by hrozilo snížení ratingu, podle Kovandy Fitch vidí případné delší období nestřídmé rozpočtové politiky a nezvládnutí výzev „plynoucích ze silné závislosti na technologicky a regulatorně rapidně se měnícím autoprůmyslu“.

Česko tak v hodnocení tří světově významných ratingových agentur – vedle Fitch Ratings ještě Moody's a Standard & Poor's – zůstává nejlépe hodnocenou zemí ze všech států bývalého sovětského bloku. Zmíněné Estonsko totiž podle Kovandy hůře než Česko hodnotí agentura Moody's.