Klima může z kávy udělat luxusní artikl. Keňští farmáři mají jen pětinové výnosy

Horizont ČT24: Klima může z kávy udělat luxusní artikl (zdroj: ČT24)

Z kávy by se v budoucnu mohlo stát nedostatkové zboží. K ohrožení sektoru pandemií a v současnosti i logistickým zdržením se přidává další faktor – klimatické změny. Farmáři v Keni hlásí drastický pokles výnosů kvůli změnám v intenzitě dešťů, suchu i zvyšujícím se teplotám.

Pokud je vše v pořádku a kávovník dostane všechny potřebné živiny, poskytne kolem deseti kilogramů bobulí. V současnosti ale zemědělcům v Keni maří plány počasí a výnos z jedné rostliny se blíží dvěma kilogramům. „Nejsme schopni předpovědět, kdy je správný čas použít hnojiva nebo ostatní postupy obecně, což negativně ovlivňuje výrobu kávy,“ upozorňuje Simon Kinoti z Keňského institutu pro výzkum kávy.

V posledních letech prší intenzivněji a spíše v nárazech, nedá se tedy spolehnout na rovnoměrnější distribuci srážek. To obecně navíc dál prohlubuje sucho, k němuž přispívají i postupně se zvyšující průměrné teploty. Výsledný koktejl příčin má za důsledek stále horší úrodu, jejíž sklizeň navíc trvá déle.

Keňa patří mezi dvacítku největších producentů kávy na světě, i když celý africký region zásadně zaostává za Asií i Jižní Amerikou. Pěstuje se zde odrůda arabica, které se daří ve vlhkém a studenějším podnebí. Farmáři varují, že trend klimatických změn proto může uškodit i jinde na světě. V konečném důsledku to může znamenat zásadní zdražení pro zákazníky.

„Mnoho farem, zejména v níže položených oblastech, bylo opuštěno, nebo musí zemědělci složitěji řešit zavlažování a výživu rostlin, což se negativně projevilo na ziscích,“ popisuje Elijah Gichuru z kávového institutu.

Problémy přinesla už pandemie, ale i zablokovaný Suez

Dopady nevyzpytatelného počasí už pociťují i kavárny v Česku, potvrzuje majitel kaváren Mamacoffee Daniel Kolský. „Velice intenzivně se snažíme pracovat na celé řadě ekologických aktivit a opatření, abychom dopady snížili,“ konstatuje s tím, že v budoucnu očekává výraznější rozdělení výběrové a komoditní kávy.

Problém doplňují už rok trvající opatření spojená s koronavirem. Kromě omezení prodejů se zásadně limitoval také export. Brazílie měla loni i přes celosvětový pokles rekordní rok co do množství sklizené kávy. Kvůli pandemii je ale vývoz složitější a zásoby zůstávají ve skladech.

K situaci se navíc přidávají komplikace na námořní cestě mezi Asií a Evropou - blokáda Suezského průplavu údajně kromě jiného zpomalila lodě s odrůdou robusta, jejíž cena už stoupla. Spojené státy hlásí nejmenší zásoby kávových zrn za šest let.

Kávová krize zásadně dopadla už i na největší řetězec kaváren na světě Starbucks, který v těchto dnech slaví padesáté výročí. Firma za minulý rok přišla v přepočtu o desítky miliard korun.