Švýcaři zřejmě přestanou hromadit kávu pro případ nouze. K přežití není nutná, tvrdí vláda

Švýcarská vláda se chce zbavit národních nouzových zásob kávy, které země shromažďuje po celá desetiletí. Aktuálně se jedná o 15 300 tun zboží. Vláda kávové boby nadále nepovažuje za důležité pro přežití lidí, vyplývá z návrhu, o němž informovala agentura Reuters.

Švýcarsko zřídilo systém nouzových rezerv mezi první a druhou světovou válkou, aby země byla připravena na možný nedostatek v případě konfliktu, přírodního neštěstí nebo epidemií. Firma Nestlé, výrobce instantní kávy Nescafé, a další dovozci, pražírny a prodejci musí podle zákona skladovat pytle nepražené kávy.

Zásoby na tři měsíce

O povinné rezervy kávy se nyní stará 15 společností. Celkem 15 300 tun by vystačilo asi na čtvrt roku. „Federální úřad pro zásobování národního hospodářství usoudil, že káva není nezbytná pro život. Káva nemá téměř žádné kalorie a nepřispívá tak z fyziologického hlediska k zajištění výživy,“ uvedla vláda.

Podle návrhu by povinnost skladovat kávu měla skončit v roce 2022. Firmy by tyto zásoby mohly využít podle svého uvážení. Finální rozhodnutí o zrušení zásob by mohlo padnout v listopadu.

Zapomínáte na antioxidanty, upozorňují kritici

Ne všichni se zrušením strategických rezerv souhlasí. Třeba organizace Reservesuisse, která dohlíží na zásoby potravin v zemi, požádala vládu, aby své doporučení přehodnotila.

Organizace tvrdí, že 12 firem chce nadále uchovávat nouzové zásoby, částečně kvůli tomu, že současný systém posiluje dodávkový řetězec. Někteří také tvrdí, že se věnuje málo pozornosti přínosu kávy pro zdraví díky obsahu antioxidantů a vitaminů. 

Švýcarsko financuje povinné zásoby z poplatku za dovoz kávových bobů, který činí 3,75 franku (85 korun) z každých 100 dovezených kilogramů. Ročně tak získá na kompenzace pro firmy, které kávu skladují, 2,7 milionu franků.

Země má osm a půl milionu obyvatel a roční spotřeba na osobu zde podle údajů mezinárodní organizace kávy ICO činí zhruba devět kilogramů. V Británii je to v průměru 3,3 kilogramu na osobu a v USA 4,5 kilogramu.

Švýcarsko se zásobuje také dalšími základními produkty, jako je cukr, rýže, jedlý olej nebo krmivo pro zvířata.