Hrnek kávy může denně prodloužit život o 9 minut, ukazují nové studie

Studie: Pití kávy může prodloužit život (zdroj: ČT24)

Kromě toho, že káva mnohé z nás drží nejen po ránu při životě, může nám život i prodlužovat. Ukázaly to dvě nové studie, které tvrdí, že její popíjení výrazně snižuje riziko úmrtí u většiny zdravotních příčin. Každodenní šálek kávy tak může prodloužit život o devět minut denně.

Riziko úmrtí káva snižuje až o 18 procent u mužů a 7 procent u žen, ukázaly výsledky studie týmu z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny při Imperial College v Londýně a Univerzity v Jižní Kalifornii (USC).

Studie uvádějí, že nápoj obsahuje antioxidanty a sloučeniny, jež působí protizánětlivě a mimo jiné zlepšují funkci jater. „Pokud chcete pít kávu, pijte. Pokud nejste kafař, pak zvažte, zda byste neměli začít,“ říká docentka preventivní medicíny z USC Veronica Setiawanová.

„Káva obsahuje řadu antioxidantů a fenolických sloučenin, které hrají důležitou roli při prevenci rakoviny. Přestože tato studie nevykazuje příčinnou souvislost nebo nepoukazuje na to, jaké chemické látky v kávě mohou mít tento efekt elixíru, je zřejmé, že káva patří ke zdravé výživě a životnímu stylu,“ míní odbornice.

Prodejci a milovníci kávy překvapující zjištění vítají. „Nechápu, proč ještě před pár lety byla káva spojována s negativními efekty. Jsem rád, že se její vnímání dostalo na vyšší úroveň,“ podotkl barista Stephen Hurst.

  • Vědci sledovali přes půl milionu zdravých pijáků kávy starších 35 let. Sběr dat trval dlouhých šestnáct let. Za tu dobu zemřelo 42 tisíc lidí účastnících se projektu, a to ze všech možných příčin včetně rakoviny, onemocnění oběhového ústrojí, srdečního selhání a mrtvice.
Ilustrační foto
Zdroj: Tomáš Benedikovič/ISIFA/SME

Po zohlednění faktorů týkajících se životního stylu, jako je strava a kouření, vědci zjistili, že u skupiny s nejvyšší spotřebou kávy je nižší riziko všech příčin úmrtí ve srovnání se skupinou, která kávu nepila.

„Co je nejdůležitější, stejné výsledky nám vyšly v deseti evropských zemích u různých druhů kávy - od espressa až po norskou filtrovanou kávu. Káva provázela sníženou úmrtnost v různých druzích populace,“ sdělil člen výzkumného týmu Elio Riboli.

Ostatní odborníci ale nadšení milovníků kávy i svých kolegů mírní. Upozorňují, že studie nemohla postihnout všechny proměnné, které mohly za delším dožitím stát. Třeba to, že lidé, kteří si mohou dopřát tři šálky kávy denně, si mohou dovolit i zdravější životní styl. Pití kávy se navíc spojuje s relaxací, která sama o sobě má pozitivní vliv na zdraví.

„Pokud by tyto výsledky závisely skutečně na pití kávy a trvaly po celý život, předpokládaly by, že každý šálek vypitý za den by prodloužil mužům život o tři měsíce a ženám o měsíc,“ uvedl statistik David Spiegelhalter.

Negativní účinky kofeinu nikam nezmizely

Studie také nevyvrátila předchozí výzkumy, které upozorňovaly na negativní vliv kofeinu, jako jsou zvýšená rizika při nadměrné konzumaci u těhotných žen, větší pravděpodobnost rakoviny vaječníků nebo zažívací problémy.

Sami vědci ale přiznávají, že káva často účinkuje na konzumenty různě. Studie, která by dopodrobna sledovala všechny aspekty tak, aby přesně určila, jak káva působí, tak zřejmě nikdy nevznikne.