Moody's potvrdila rating Česka. Ekonomická odolnost země je podle agentury výhledově silná

Potvrzení ratingu Aa3 se stabilním výhledem od mezinárodní ratingové agentury Moody's je podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) skvělou zprávou. Bere to za potvrzení dobrého směru české hospodářské politiky.

Podle Moody's Investors Service zůstává ekonomická odolnost země ve střednědobém i dlouhodobém výhledu silná, navzdory ekonomickému šoku, který vyvolala pandemie. Stabilní výhled znamená, že Moody's v dohledné době změnu ratingu nepředpokládá. 

„Zpráva Moody's je velmi očekávaným, nezávislým zhodnocením naší finanční a rozpočtové politiky. Jsem moc ráda, že dopadlo opět výborně. Buďme realisté, černé scénáře se nenaplňují,“ napsala ministryně na Twitteru. Agentura podle ministerstva vyzdvihuje, že Česko vstoupilo do krize s nízkou úrovní veřejného zadlužení a dobrou pozicí na dluhopisových trzích.

Stabilní výhled podle analytiků Moody's odráží například silnou úvěrovou pozici a nízkou expozici vůči rizikům, zejména díky odolnému a stabilnímu bankovnímu sektoru. Pevné jsou ukazatele likvidity na vládní i vnější úrovni, agentura se rovněž opírá o předvídatelnost vládních kroků, zatímco politické riziko hodnotí jako nízké.

Česko má silný potenciál růstu, říká Moody's

„Moody's neočekává, že pandemie způsobí citelné trvalé škody, ekonomika se v reálném vyjádření vrátí na předkrizovou hodnotu hrubého domácího produktu (HDP) do roku 2022. Ve srovnání s blízkými konkurenty se stejným ratingem, především s Belgií a Spojeným královstvím, má Česká republika silnější potenciál růstu,“ píše se ve zprávě Moody's.

Česko má současný rating od předloňského října, tehdy ho agentura po zhruba sedmnácti letech hodnocení A1 zlepšila, připomněl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podobně příznivě se podle něj v lednu vyjádřila agentura Fitch Ratings.

„Agentura Moody's, stejně jako Fitch, už ve svém nynějším hodnocení pochopitelně bere v potaz dopad daňového balíčku schváleného koncem loňského roku. Očekává, že právě i v jeho důsledku v roce 2022 dosáhne poměr veřejného zadlužení k hrubému domácímu produktu úrovně 45 procent, v roce 2024 pak 48 procent. Česko by tak mělo zůstat v první polovině běžícího desetiletí celkem přesvědčivě pod úrovní takzvané dluhové brzdy ve výši 55 procent,“ vysvětlil Kovanda.

Ani jedna z ratingových agentur tedy podle něho nepočítá s tím, že by se v příštích letech dostala úroveň veřejného zadlužení Česka v poměru k HDP nad padesát procent. „Světoví experti tak nevyhlíží ,rozvrat veřejných financí‘, před kterým se při přijímání daňového balíku varovalo,“ dodal.

Česká ekonomika loni kvůli pandemii klesla o 5,6 procenta, což je lepší výsledek, než jaký zaznamenala Evropská unie. Její ekonomika klesla o 6,4 procenta. Moody's předpovídá, že česká ekonomika se začne zotavovat zhruba od poloviny letošního roku, v letošním i příštím roce předpovídá průměrný růst o 3,2 procenta.

Česká národní banka (ČNB) tento týden zlepšila výhled růstu na letošní rok na 2,2 procenta, výhled na příští rok naopak zhoršila a čeká růst o 3,8 procenta.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů půjčovat příslušnému státu či jinému subjektu i na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán věřiteli a tím je pravděpodobnější, že bude schopen zajistit si levnější půjčky.