Londýnské City pocítilo dopad brexitu rychle, přišlo o obchody za miliardy eur

Hned první pracovní den po oficiálním odchodu Velké Británie z Evropské unie pocítilo britské finanční centrum – londýnské City – velký otřes. Podle listu Financial Times přišlo v pondělí o obchody v objemu asi šesti miliard eur. Ty se přesunuly do finančních center na kontinentu.

Podle deníku se obchodování s akciemi titulů, jako je Santander, Deutsche Bank nebo Total, vrátilo zpět na trhy v EU nebo na primární burzy, v těchto případech tedy do Madridu, Frankfurtu a Paříže.

Až do konce roku mohli investoři v Londýně obchodovat s akciemi v Evropě bez omezení. To ale s definitivním odchodem Spojeného království z EU padlo a pondělí 4. ledna, tedy první pracovní den v novém režimu, znamenalo největší změnu na finančních trzích za poslední dekády.

„Byl to výjimečný den. Přesun likvidity je jednou z nejobtížnějších záležitostí,“ poznamenal šéf obchodní platformy s akciemi Aquis Exchange Alasdair Haynes. Jaký bude skutečný dopad brexitu na londýnské City, se však ukáže nejdříve v nadcházejících týdnech a měsících, protože řada společností zatím s velkými transakcemi raději vyčkává.

Nové platformy v Evropě

Během loňského roku vznikly v souvislosti s blížícím se brexitem nové platformy v Evropě a jen v pondělí činil objem obchodů v nich celou šestinu všech evropských obchodů.

Dohoda mezi EU a Británií sjednaná na Štědrý den stanovuje pravidla pro odvětví, jako je rybolov a zemědělství, nepokrývá ale britský finanční sektor, který je mnohem větší. Automatický přístup na finanční trhy EU tak 31. prosince skončil.

Britský premiér Boris Johnson uznal, že obchodní dohoda nesplnila v oblasti finančních služeb jeho ambice. Unie totiž odmítla uznat většinu regulačních systémů Spojeného království za rovnocenné s těmi unijními a donutila obchody vázané na euro k návratu zpět do evropského bloku.

Představitelé finančních služeb z obou stran Lamanšského průlivu vyzývají Londýn a Brusel k urychlenému vytvoření společných norem. Obě strany se pokusí do konce března představit návrh memoranda o budoucí spolupráci v oblasti finančních služeb. Stejnou právní sílu jako mezinárodní smlouva ale mít nebude.