Komise schválila plán Googlu koupit výrobce chytrých hodinek Fitbit

Evropská komise (EK) schválila plán americké internetové společnosti Google převzít za 2,1 miliardy dolarů (zhruba 45 miliard korun) výrobce chytrých náramků a hodinek Fitbit. Souhlas komise je ale podmíněn tím, že Google dodrží opatření, která mají zabránit negativním dopadům transakce na hospodářskou soutěž a spotřebitele. Jedním ze závazků je, že Google data Fitbitu ohledně zdravotního stavu uživatelů nepropojí se svými údaji, které využívá pro reklamu.

Google také přislíbil, že zajistí, aby telefony s jeho operačním systémem Android i nadále umožňovaly propojení s konkurenčními chytrými hodinkami. Závazky, které firma v souvislosti se schválením transakce učinila, budou platit minimálně deset let, upozornila agentura AP.

„Můžeme schválit navržené převzetí Fitbitu Googlem, protože tyto závazky zajistí, že trh s nositelnou elektronikou zůstane otevřený a konkurenční,“ uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová.

Google oznámil dohodu o převzetí Fitbitu loni v listopadu. Fitbit je průkopníkem v oblasti fitness náramků, jeho zařízení umožňují uživatelům sledovat fyzickou aktivitu a zdravotní stav. Google bude moci díky převzetí Fitbitu v tomto ohledu konkurovat firmám, jako je Apple a Samsung.

„Věříme, že tato dohoda uspíší inovace u nositelné elektroniky a umožní nám vytvářet produkty, které lidem pomohou vést zdravější život,“ sdělil Google.