Společnost Airbnb vstoupila na burzu ve velkém stylu. Zdvojnásobila svou cenu

Cena akcií zprostředkovatele ubytování Airbnb zahájila první den svého obchodování na burze Nasdaq na více než dvojnásobku ceny z primární veřejné nabídky (IPO) a obchodování uzavřela se ziskem 112,8 procenta na 144,71 dolarech. Byla to tak největší IPO americké společnosti v letošním roce.

Firma stanovila v rámci primární veřejné nabídky před vstupem na burzu cenu svých akcií na 68 dolarů za kus. Určila tak svou celkovou hodnotu, zahrnující i cenné papíry jako opce a akcie s omezenými právy, na 47,3 miliardy dolarů (1,03 bilionu korun). Na konci čtvrtečního obchodování se pak tržní kapitalizace pohybovala přes 86 miliard dolarů, uvedl server americké byznysové televize CNBC.

Dosažený dvojnásobek ceny z IPO znamená pro firmu velký návrat na výsluní vzhledem k tomu, že letos zažila prudký pokles rezervací a rušení objednávek kvůli koronaviru. Pandemie přiměla vlády zakázat cestování a zavést řadu omezujících opatření. V dubnu, kdy firma získala finance od soukromých investorů, se její ocenění pohybovalo kolem 18 miliard dolarů.

„Navzdory 'lockdownovému' roku, který drtí sdílené služby spojené s cestováním, se Airbnb odhodlalo k odvážnému kroku veřejného úpisu akcií,“ podotýká hlavní analytik CapitalPanda Jozo Perić s tím, že během prvního dne obchodování se tržní kapitalizace firmy vyšplhala i na 101 miliard dolarů, i když nakonec uzavřela níž.

Cenový skok

Situace je o to pozoruhodnější, že Airbnb nabídkovou cenu před vstupem na burzu několikrát zvýšila. Plánovala prodat přibližně 51 milionů akcií. Teprve na začátku týdne cenové rozpětí zvedla z dříve plánovaných 44 až 50 dolarů za kus na 56 až 60 dolarů za kus. 

O vstupu firmy na burzu v letošním roce se mluvilo dlouho, plán ale zbrzdila koronavirová krize, kvůli které se podnikání firmy prudce zhoršilo. Ve třetím čtvrtletí se ale podniku již podařilo dostat do zisku, který činil 219 milionů dolarů. Za devět měsíců letošního roku ale firma vykázala ztrátu 697 milionů dolarů a výnosy jí klesly o 32 procent na 2,5 miliardy dolarů. Airbnb se zatím nikdy nepodařilo vykázat celoroční zisk, upozornila agentura AP.

Airbnb sídlí v San Francisku a své služby začal oficiálně nabízet 11. srpna 2008 pod názvem AirBed & Breakfast (nafukovací matrace & snídaně), který pak zkrátila na Airbnb. Nyní firma nabízí ubytování zhruba ve třinácti tisíci městech ve více než 180 zemích.

Mezi investory Airbnb patří mimo jiné herec Ashton Kutcher, investiční firmy General Atlantic, TPG, Hillhouse Capital či Vanquard Group a Fidelity Investments.

Za dvanáct let své existence se služba Airbnb rozšířila do stovek amerických měst a přetvořila je v centra prázdninových pronájmů. Na rostoucí popularitu platformy ale po celé zemi reagují lokální iniciativy, jejichž cílem je zajistit, aby obce měly v oblasti krátkodobých pronájmů poslední slovo, píše list The Wall Street Journal (WSJ). 

I když se na jaře zdálo, že pandemie způsobená koronavirem pro firmu skončí katastroficky, nakonec koronavirus vedl k výraznému zvýšení poptávky o pronájmy v oblíbených destinacích v dojezdové vzdálenosti. V srpnu byla podle společnosti polovina všech jí zprostředkovaných pronájmů v okruhu do 480 kilometrů od hostova bydliště.

„Kvůli probíhající pandemii je před námi velká nejistota. Airbnb však s průběžnou další normalizací života a ekonomiky obecně jeví známky rychlého oživení. Pokud porovnáme stávající podnikání, způsob, jakým společnost řeší potíže, konkurenceschopnost a specifický segment trhu, kde působí, budoucnost vypadá růžově,“ míní Perić.

Omezení a úřady

Společnost Airbnb potenciální investory však varovala, že největší problém pro ni v USA i na celém světě představuje nevole místních lidí společně s nevýhodnými lokálními zákony. Boje o Airbnb propukají v jednom městě za druhým. V případě, že místní úřady hromadně krátkodobé pronájmy omezí, může to pro společnost znamenat zvýšení nákladů a pomalejší růst, než jaký předpokládala.

Mezi americká města, která zpřísnila pravidla týkající se krátkodobých pronájmů, se řadí Denver, Boston či kalifornská Santa Monica. V Arizoně, kde úřady přišly kvůli prosazenému zákonu o možnost dohledu nad krátkodobými pronájmy, se minimálně dva zákonodárci snaží právní normu z roku 2016 zvrátit. Senátor John Kavanagh říká, že zákon byl prezentován jako možnost pro „stárnoucí pár přivydělat si pár dolarů tím, že pronajímá svoji volnou ložnici“. Jenže podle Kavanagha to tak ve skutečnosti nefunguje.

Například podle starosty Jerryho Biena-Willnera se do lukrativní obce Paradise Valley přiléhající k arizonskému Phoenixu nahrnuli investoři a skočili po nemovitostech, aby je pronajímali přes Airbnb. Údaje z Paradise Valley ukázaly, že 94 procent z nabízených krátkodobých pronájmů jsou samostatně stojící domy, v nichž majitel nežije. Napětí začalo podle starosty narůstat, když si lidé začali ve velkém stěžovat na domácí večírky a nárůst kriminality.

Další obyvatelé Arizony si stěžovali, že jejich nemovitosti ztrácejí hodnotu, protože nikdo kromě investorů si nechce koupit dům vedle krátkodobého pronájmu. V arizonské Sedoně, která je díky impozantním kaňonům populárním turistickým letoviskem, zničila podle starostky Sandy Moriartové poptávka po Airbnb trh s dlouhodobými pronájmy. Starostka uvedla, že z města se odstěhovalo tolik místních, že tam i musela zavřít základní škola.

V texaském Arlingtonu skupina matek v domácnosti dotlačila město, aby zavedlo omezení v určitých zónách. Za iniciativou stojí Jessica Blacková, která založila protestní facebookovou skupinu. „Protočí se nám tu spousta cizích lidí. Jako matky jsme ztratily pocit bezpečí a komunitní sounáležitosti. Měly bychom strach nechat děti jezdit venku na kole nebo posílat je samotné na autobus,“ vysvětlila Blacková. Poslední kapkou pro ni bylo, když se pozemek vedle toho jejího proměnil v dočasnou kulisu pro natáčení s generátory a ostrými světly.

Ve středu se na generálního ředitele Airbnb Briana Cheskyho obrátilo přes dvacet arizonských starostů a informovalo jej o neblahých dopadech krátkodobých pronájmů včetně velkých večírků za pandemie. Společnost ale uživatelům domácí večírky loni zakázala. Její mluvčí deníku WSJ sdělil, že před primární veřejnou nabídkou akcií se nemůže k nastíněným problémům vyjádřit. Dříve ale společnost argumentovala tím, že pomáhá majitelům zajistit stálý příjem a že nemovitosti v její nabídce přinášejí městům i státu příjmy z daní.