Do jedné kapsy lidem dáváte, z druhé berete, kritizuje Kovářová ODS za daňový balíček

Události, komentáře: Diskuze zákonodárců o daňovém balíčku (zdroj: ČT24)

Je obrovskou chybou, že se na daňových změnách nedohodly koaliční strany, míní místopředseda ČSSD Roman Onderka. Sociální demokraté jsou podle něj připraveni ke kompromisu, pokud řešení pomůže lidem s nízkými příjmy. To považuje za důležité i členka sněmovního rozpočtového výboru Věra Kovářová (STAN) a zdůrazňuje nutnost kompenzovat výpadky příjmů samospráv. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v Událostech, komentářích odmítl, že změny, pro které občanští demokraté hlasovali, v důsledku škodí. S penězi si podle něj nejlépe poradí občané.

Onderka uznává, že sociální demokraté se na chaosu kolem daňového balíčku podílí v tom smyslu, že se úprava nedokázala dohodnout ve vládní koalici. „To považuji za obrovskou chybu, ale spíše ji připisuji našemu koaličnímu partnerovi, hnutí ANO,“ zdůrazňuje a dodává, že partneři se zkrátka někdy neshodnou.

Podle Kovářové prezident svým úmyslem vetovat daňové změny dává signál senátorům, jak by o balíčku měli hlasovat. „Nemohu mluvit za senátory, víme, že horní komora vždy má svůj specifický názor. Tuším, že senátoři, pokud nezamítnou tento návrh, budou chtít snížení dopadu do státního rozpočtu a rozpočtu krajů a obcí,“ odhaduje členka poslaneckého rozpočtového výboru.

Právě dopady změn na rozpočty samospráv poslankyně STAN ostře kritizuje: „Vy dáte občanům do jedné kapsy peníze, ale z druhé kapsy je seberete. Kraje avizují, že při miliardových výpadcích budou zdražovat jízdné, obce zvyšovat poplatky,“ řekla v Událostech, komentářích směrem k Stanjurovi z ODS, která úpravu v dolní komoře podpořila.

Stanjura ovšem trvá na tom, že občanští demokraté jsou rozpočtově zodpovědní, a zdůrazňuje, že 80 miliard, které by ve státní kase mohly chybět, dostanou občané. „Hnutí STAN se rozhodlo, že nechce zvýšit příjmy občanů a domácností. Já věřím, že si s penězi nejlépe poradí občané, potom firmy, potom obce a kraje a až potom stát,“ tvrdí místopředseda ODS. Je prý potřeba se zastat střední třídy, která „nejvíce platí daně“.

Musíme pomoci lidem s nízkými příjmy, shodují se Onderka s Kovářovou

„Daňoví poplatníci platí daně jako diví, je nejvyšší čas, abychom jim v ekonomicky těžkých měsících pomohli,“ uvádí Stanjura, podle nějž se nejsilnější senátorský klub ODS snaží dohodnout s druhým nejsilnějším – klubem lidovců. „Naším cílem je prosadit dobré řešení v Senátu tak, aby mělo šanci v Poslanecké sněmovně. Jsem optimista, věřím, že dohodu do příští středy najdeme,“ doplňuje s tím, že ODS v Senátu chce docílit kompenzací pro obce a kraje.

V horní komoře parlamentu o podpoře daňových změn vyjednává také ČSSD, říká Onderka. Šéf sociálních demokratů Jan Hamáček podle něj jednal se všemi kluby. „Snažil se jim dát kompromisní návrh při zachování daňového zatížení 19 a 23 procent, ale s tím, že by zde byly zapracovány návrhy, které by se týkaly posílení rozpočtu, to znamená určitých kompenzací pro kraje a obce. A samozřejmě takový návrh, který by zároveň umožnil, aby se nenavýšily daně živnostníkům,“ nastiňuje místopředseda poslaneckého rozpočtového výboru.

Koaliční strana je podle svého místopředsedy ochotna učinit kompromis, pokud přinese nižší daně pro nízkopříjmové skupiny.

Takovou nutnost zdůrazňuje také Kovářová, podle které takového cíle zrušení superhrubé mzdy nedosáhne. „Ti, pro které to bude méně výhodné, peníze utratí. Ti vysokopříjmoví je budou šetřit,“ vysvětluje. Poukazuje například na zrušení daně z nabytí nemovitosti, které povede k tomu, že lidé s vyššími příjmy budou ukládat úspory do nemovitostí, čímž dál zvýší jejich ceny.

„Mysleme na střední třídu, to jsou lidé, kteří berou od 30 do 60 tisíc, to je skoro 90 procent zaměstnanců. Těm musíme pomoci a je to naprosto správně,“ je přesvědčen Stanjura.