České pivovary očekávají celoroční propady tržeb v řádu desítek procent. Největší výrobci čekají pokles mezi dvaceti a čtyřiceti procenty, nejmenší i o více než padesát procent, uvádí Český svaz pivovarů a sladoven. Na základě průzkumu, který si mezi producenty piva udělal na konci října, zjistil, že třetina, hlavně velcí výrobci, zvažují propouštění. V průzkumu odpovídalo 90 respondentů zastupujících sladovny a pivovary všech velikostí, sdělili zástupci svazu.
Pivovary se připravují na propouštění, přichází o tržby, ukazuje průzkum
„Prodej čepovaného piva se za prvních devět měsíců roku snížil o dvacet procent, do konce roku očekáváme prohloubení propadu na minimálně třicet procent. Detailní čísla budou zveřejněna na konci roku. Obecně lze říct, že propad máme i v exportu, off-trade mírně roste, ale nemůže v žádném případě nahradit propady v on-tradu a exportu,“ sdělila výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.
Off-trade znamená prodej v zavřeném balení, jako jsou lahve nebo plechovky, on-trade je prodej čepovaného piva v restauracích.
V Pivovaru Svijany, který je největším v Libereckém kraji a patří k největším v zemi, zatím o propouštění neuvažují.
„Jsme z hlediska počtu zaměstnanců na jednotku produkce velmi efektivní podnik, protože jsme se posledních dvacet let v regionu, z nějž se odjíždí za často atraktivnějšími pracovními příležitostmi do Liberce nebo Mladé Boleslavi, potýkali většinou s nedostatkem pracovníků. Kvalitních a kvalifikovaných pracovních sil si proto umíme vážit a považujeme je za jedno z našich hlavních aktiv. I tato krize jistě dříve nebo později odezní. Pokud se situace nebude dále dramaticky zhoršovat, budeme se snažit všechny udržet,“ řekl ředitel pivovaru Roman Havlík. Na konci loňského roku firma zaměstnávala 180 lidí.
Pivovar Primátor Náchod očekává celoroční propad tržeb zhruba o třicet procent. Bude záležet také na tom, jak se bude vyvíjet závěr roku, řekl ředitel pivovaru Petr Kaluža. Pivovar Primátor je největším pivovarem v hradeckém kraji a je známý jako výrobce speciálních piv. Propouštění zaměstnanců neplánuje.
„Kvůli koronaviru a s ním souvisejícím opatřením se v tuto chvíli propouštět nechystáme,“ řekla i mluvčí Budějovického Budvaru Markéta Ježková.
Propouštět nechce ani pivovar Bernard. „Rodinný pivovar Bernard hodlá současnou zaměstnanost udržet, nechce redukovat sehraný tým kvalitních lidí,“ uvedl mluvčí pivovaru Radek Tulis. Pivovar zaměstnává 211 lidí. Do nouzového stavu podle mluvčího pivovar vstoupil v dobré kondici, s relativně velkou finanční rezervou.
„Uzavření restaurací a hospod má na ekonomiku pivovaru velký dopad, větší, než je průměr oboru, protože většinu piva prodává v sudech. Prodej lahvového piva nenahradí propad na sudovém pivu,“ uvedl Tulis. Firma podle něj přesto zatím nemusela výrazně brzdit nebo zastavovat důležité investice, ale je ve výdajích obezřetná.
Pomáhá hlavně Antivirus
Pivovary se podle svazu nechtějí více zadlužovat, o využití úvěrového programu Covid III uvažuje jenom každá zhruba desátá firma. „Nejčastěji, ve více než dvou třetinách případů, chtějí pivovarské společnosti využít program Antivirus na pokrytí části mzdových nákladů. Odložení úhrad DPH, záloh na daň z příjmů a silniční daně do konce roku 2020 se chystá využít 42,5 procenta respondentů. Ošetřovné pro zaměstnance využije více než třetina firem, zejména pak z řad větších pivovarů,“ dodal svaz.
Svaz už na začátku listopadu informoval, že jedná s ministerstvem zemědělství o možných kompenzacích. Pivovary kvůli zavřeným gastronomickým provozům přichází každý měsíc o stovky milionů korun.
I při optimistickém scénáři se hospody a restaurace otevřou až koncem listopadu, letos tak budou zavřené nejméně třetinu roku, uvedl dříve svaz. Chce začít s ministerstvem financí také projednávat změny, aby pivovary případně nemusely platit v příštím roce spotřební daň za zlikvidované pivo.