Krize spustila zájem lidí kupovat umělecká díla. Pro potěchu ducha i jako investici do budoucna

Události: Umění jako investice v době krize (zdroj: ČT24)

Už třetím týdnem jsou zavřené galerie. Obchodníci se současným uměním ale říkají, že koronavirová krize probudila zájem lidí, kteří si chtějí nákupem obrazů zvelebit svoje domovy. Pro některé z nich jsou obrazy také investicí.

Práce z domova, nefungující školy a karanténa uzavřely do příbytků miliony Čechů. Některé z nich to přinutilo udělat rozhodnutí, které dlouho odkládali: koupit si umělecké dílo.

„Když jste zavřeni tak dlouhou dobu doma, tak si chcete pobyt v té jedné místnosti zpříjemnit,“ řekla například Maria Staszkiewicz. 

Někteří lidé vidí nové hodnoty

Z druhé strany pak vidí situaci ředitel The Chemistry Gallery Petr Hájek. „Vypadli jsme z toho zrychleného povrchního rytmu, tak si uvědomujeme více, co jsou hodnoty, které jsou pro nás důležité. A to umění zapadá do úvah některých lidí.“

A takových lidí je podle galeristů čím dál tím více. Nejedná se o klasické sběratele umění, ale o mladé kupce do 40 let. „Přibývá spousta nových, mladých sběratelů z řad úspěšných podnikatelů, právníků, doktorů,“ poznamenal ředitel Adolf Loos Apartment and Gallery Vladimír Lekeš. 

Bude investice do umění výhodná?

Zájem těchto sběratelů se začíná orientovat více na současné české mladé umění, například na tvorbu Kryštofa Kintery. I samotný umělec pozoruje, že zájem roste. „Těch lidí, co to zajímá a sledují to a začínají se tím obklopovat,  je čím dál víc.“

Kupci také mohou doufat, že hodnota jejich investice v budoucnu poroste. „Optimistický odhad je nějakých 30 procent v následujících letech, realistický je tak o 10 procent nižší,“ poznamenala Staszkiewicz. 

Pozorovatelé si také všímají, že v době krize výtvarné umění „táhne“ a padají české aukční rekordy.