Policie znovu odložila případ bankéře, který prodával padělané obrazy známým osobnostem

Policisté znovu odložili případ někdejšího bankéře Komerční banky Radka Pokludy, který známým osobnostem prodával padělané obrazy. Podle vyšetřovatelů se Pokluda trestného činu nedopustil. České televizi to řekla mluvčí Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Andrea Zoulová. Mezi poškozenými klienty je například i herečka Jiřina Bohdalová, která s postupem policie nesouhlasí.

„Vyšetřovatelé v těchto dnech opakované prověřování ukončili a věc opětovně usnesením odložili, s tím, že se v dané věci o podezření ze spáchání trestného činu nejedná,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Andrea Zoulová.

Mezi VIP klienty, kteří si od bývalého privátního bankéře Komerční banky Radka Pokludy zakoupili falzifikáty, je i herečka Jiřina Bohdalová. Její advokát Michal Morawski na dotaz ČT sdělil, že podá na postup vyšetřovatelů stížnost. Podle něj totiž policie nerespektovala pokyny vrchního státního zástupce, který letos v červnu nařídil kauzu došetřit.

Policie už jednou kauzu odložila, a to v prosinci loňského roku. I tehdy se známá herečka bránila postupu policie a nakonec uspěla. Jak již dříve uvedl její advokát Michal Morawski, Pokluda „své klienty uváděl v omyl, že se jedná o obrazy z propadlých zástav Komerční banky. Tím vyvolal v těch klientech předpoklad, že jsou to kvalitní prověřené obrazy, že to nejsou žádné padělky“. O nové stížnosti proti odložení věci by mělo rozhodovat Městské státní zastupitelství v Praze.

Bývalý bankéř je nezvěstný

Radek Pokluda je již delší dobu nezvěstný – když totiž zjistil, že se o obrazy zajímá policie, zmizel do zahraničí. Naposledy ho detektivové vystopovali v Istanbulu, předtím byl údajně na Fidži. Ještě předtím detektivům tvrdil, že o falzifikátech nevěděl.

Další část kauzy padělaných obrazů řeší pražský krajský soud. Z podvodu státní zástupce obžaloval podnikatele Jaroslava Fröhlicha a jeho ženu Evu, kteří obrazy do oběhu dodávali.

„Jsou obžalováni pro podvody, kdy měli distribuovat padělky obrazů české moderny za bezmála 31 milionů korun. O prodej dalších obrazů v hodnotě dalších 50 milionů korun se pokusili a další obrazy měli k prodeji připraveny. U nich byla zjištěna možná prodejní cena přes 40 milionů korun,“ vyjmenoval už dříve státní zástupce Michal Togner.

Fröhlichovi obchodovali s díly třeba od Josefa Čapka, Josefa Lady, Emila Filly, Václava Špály nebo Jana Zrzavého. Brání se tím, že všechny obrazy nakupovali jako pravé a měli k nim i znalecké posudky.