Obchodník s obrazy Adamec obviněn z prodeje padělků

Ostrava - Známý obchodník s uměním Leonard Adamec je podezřelý z prodeje padělaných obrazů slavných autorů. Podle policie si tímto způsobem vydělal víc jak 17 milionů korun, nejčastěji prý nabízel falza Jana Zrzavého, Josefa Šímy a Otakara Kubína. Mezi podvedenými může být řada podnikatelů a sběratelů. Kriminalisté nyní hledají další poškozené, Adamce zatím stíhají na svobodě.

Leonard Adamec prodejem falešných obrazů významných malířů zřejmě podvedl desítky lidí. „V této chvíli můžu říct, že to víceméně nechápu. Myslím si, že snad všechna fakta vyjdou najevo a že se to vysvětlí,“ prohlásil obviněný. Hlavně díla Jana Zrzavého, Josefa Šímy a Otakara Kubína měl Adamec prodávat jako originály nejčastěji. Takto podle policie obchodoval od roku 2006.

„Jednalo se o falza a padělky s celkovou škodou 16 milionů korun,“ uvedl státní zástupce Dušan Táborský. Své klienty hledal obchodník hlavně mezi významnými průmyslníky v Moravskoslezském kraji. „Udělal si klientelu, které prodával opravdu kvalitní věci, které byly všeobecně známé, a zneužil toho postavení, že mu ti lidé uvěřili,“ potvrdil generální ředitel Vítkovice, a.s. Jan Světlík.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Kriminalisté oslovili znalce a vyžádali si na obrazy, které měly být padělány, posudek. Posudek po několika měsících obdrželi. Znalec z oboru výtvarného umění konstatoval, že se opravdu jedná o padělky,“ sdělila mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská s tím, že policisté evidují nyní pět padělků v celkové hodnotě okolo 17 milionů korun.

Důkazy pro další vyšetřování zajišťovali policisté během domovní prohlídky přímo u obchodníka s uměleckými předměty v Šenově u Ostravy. „Zajistili jsme spoustu usvědčujících důkazů. Myslím si, že ten počet poškozených podstatně naroste,“ konstatoval státní zástupce Dušan Táborský. Celkem vyšetřovatelé zajistili přes šest desítek obrazů. Zda se jedná o originály, nebo padělané obrazy, musí určit soudní znalci.

O tom, zda obviněný skončí ve vazbě, ve středu rozhodoval ostravský soud déle než tři hodiny. „Rozhodnutím soudkyně zdejšího soudu byl obviněný ponechán na svobodě za současného přijetí písemného slibu,“ prozradil mluvčí okresního soudu v Ostravě Alexandr Dadam. Obchodníka s falzy v nejbližších dnech čekají další výslechy na policii.

Policie hledá ještě další padělané obrazy

Kriminalisté se ale také snaží najít další podvedené, předpokládají totiž, že Adamec prodal mnohem více padělků. „Obracíme se na osoby, které zakoupily obrazy od pana Adamce, aby neprodleně kontaktovaly kriminalisty na telefonech 974 721 467, 974 721 451. Mohou využít i policejní linku 158,“ žádá policie. Případní současní majitelé padělků, tedy kupci obrazů od obviněného, sice pravděpodobně mají znalecký posudek, ten ale stanoví pouze cenu obrazu, neřeší však pravost díla.

Galerista Pavliňák: Případ není v Česku jediný

Podle ostravského galeristy a majitele Výtvarného centra Chagall Petra Pavliňáka, který se podílel i na vypracování znaleckých posudků pro policii, podobné případy nejsou v Česku ojedinělé. „V posledních letech se objevilo několik padělatelských dílen. Některé případy jsou v řešení, jiné před soudem,“ tvrdí.

Krajský soud v Ostravě řeší už druhým rokem kauzu prodeje padělaných obrazů za 40 milionů. Jeden z obžalovaných Jiří Včelař Kotas, který v 90. letech kandidoval na prezidenta, se před spravedlností ukrývá, zřejmě v Kanadě. Společně s ním je souzen i Miroslav Simon. Podle obžaloby oba připravovali obchod s padělanými obrazy Marca Chagalla, Vasilije Kandinského, Ernsta Ludwiga Kirchnera, Maurice De Vlamincka, George-Pierra Seurata a Kazimira Maleviče.