Vláda schválila odklad EET na leden 2023

Události: Další odklad EET (zdroj: ČT24)

Vláda na svém pátečním mimořádném jednání rozhodla o odložení účinnosti elektronické evidence tržeb (EET) na leden 2023, informovala ČT. Navrhla to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Argumentovala složitou ekonomickou situací desetitisíců živnostníků a firem. EET je aktuálně kvůli dopadům šíření koronaviru pro všechna odvětví přerušena do konce letošního roku. Zákon odkládající elektronickou evidenci by měli poslanci projednat příští týden ve stavu legislativní nouze.

„My teď v tuto chvíli musíme zachránit podnikání. A až to podnikání zachráníme, tak můžeme ho narovnávat,“ uvedla Schillerová. 

Odklad se bude týkat nejen stávajících oborů, ale i spuštění poslední fáze EET pro obory, které dosud tržby neevidovaly. Jde například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Původně měla být poslední fáze spuštěna letos 1. května.

Zákon, který letošní odklad EET umožnil, podepsal prezident republiky Miloš Zeman na konci května. Žádný podnikatel tak nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují.

Tisková konference po jednání vlády 16. října (zdroj: ČT24)

Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. 

Podle dostupných informací je aktuálně do EET zapojeno přes 200 tisíc podnikatelů, kteří dosud evidovali zhruba 15,5 miliardy účtenek. Podnikatelé mohou totiž tržby evidovat nadále dobrovolně.

Odložení EET bude mít ve sněmovně podporu

Návrh ministerstva financí na odklad elektronické evidence tržeb prakticky jistě ve sněmovně projde. Kromě vlády ho podporují i opoziční strany. „Tak to už vypadá, že by se mohla odložit navždy,“ řekl místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti). 

„Je to přiznání, že tento projekt, který měla vláda jako vlajkový projekt, je ve své podstatě zbytečný,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„My jsme s tím přišli před pár měsící v Poslanecké sněmovně, už tehdy bylo zřejmé, že problémy v podnikatelském sektoru neskončí. Bohužel vláda nás nevyslyšela,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček. 

Kvůli odkladu EET vypadnou podle ministerstva financí z rozpočtu miliardy ročně. Ty teď ale chtějí politici nechat podnikatelům. 

Další fázi už bude řešit jiná vláda

Podle ředitele poskytovatele pokladních systému Storyous Igora Třeslína by se měla otevřít debata o úplném zrušení EET. „I za běžných okolností je to zátěž pro podnikatele. Myslím si, že by se to dalo lépe nahradit například digitálními platebními metodami. To by uvítali i koncoví zákazníci, kteří by nemuseli při využití mnohých služeb platit papírovými bankovkami, ale mohli by zaplatit bezpečně platební kartou, jak je tomu v některých velmi rozvinutých ekonomikách,“ uvedl.

„Je jisté, že poslední fázi EET bude řešit už jiná vláda, nebráníme se úplnému zrušení posledních fází EET,“ uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro. Důvodem je podle něj fakt, že dosavadní vlny EET se týkaly oblastí, kde je poměrně snadná kontrola dodržování evidence.