Vláda chce podpořit investice firem, zvažuje rychlejší odpisy

Vláda chce podpořit investice firem, zvažuje rychlejší odpisy (zdroj: ČT24)

Vláda plánuje rychlejší daňové odpisy majetku – chce tak podpořit investice českých firem v době koronavirové krize. Má jít ale o věci zakoupené letos nebo příští rok. Podle ministryně financí jsou klíčovou položkou automobily. Doba odpisu by se zkrátila z pěti let na dva roky.

„Klesají investice soukromých firem, samozřejmě, vládní sektor musí díru vykrýt, dát práci firmám a živnostníkům. Ale soukromé investice jsou také důležité a toto je jeden z nástrojů, jak to podpořit,“ konstatuje ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

Resort financí pracuje na několika variantách a ještě v létě by je měla projednat koaliční rada. 

„Musíte mít hlavně zakázky. Pokud ano, je jedno, jak dlouho odepisujete“

„Snažíme se investovat, i když letecký průmysl spadl o padesát procent. Jestli bych investoval víc, kdyby byly rychlejší odpisy? Nevím, hlavně musíte mít zakázky. Když máte, tak je jedno, jak dlouho odepisujete,“ říká podnikatel a majitel frimy Seko Aerospace Vlastimil Sedláček.

V leteckém průmyslu se pohybuje od 90. let, už tehdy vyráběl třeba součástky do motorů. Víc by podle něho pomohlo snížení odvodů za zaměstnance, nicméně možnost zvýšení hranice pro jednorázový odpis majetku vítá.

„Odepsat to jednorázově, to je bomba, to i firmy jako my bychom vládu kvitovali, kdyby to prosadila. Určitě by to nastartovalo spoustu drobných, menších podnikatelů,“ vysvětluje Sedláček.

Zatím se počítá s variantou zvýšit limit ze 40 na 80 tisíc korun. Doba odepisování některého majetku zakoupeného v roce 2020 a 2021 by se pak mohla snížit z pěti let na dva roky.

Ministerstvo financí jedná s podnikatelskými svazy o několika variantách zrychlení odpisů. Má jít hlavně o položky z druhé odpisové skupiny, kde jsou například auta nebo stroje.

„Skutečně zrychlit odpisy a podpořit průmysl – auta jsou jedna z klíčových komodit, o které uvažujeme,“ říká Schillerová. Podle ní je ale potřeba se domluvit v koalici, vzhledem k dopadům na veřejné rozpočty.

„Zrychlení odpisů je věc, která stimuluje investice, obnovu vozového parku a tak dále, může v krizi pomoci, ale chci slyšet, jak to má paní ministryně naplánované,“ reaguje předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Opozice by se zrychlením odpisů mohla souhlasit

Menšinový kabinet by při schvalování ve sněmovně mohl najít podporu i mezi opozičními stranami. „Samozřejmě uvidíme, jak to vláda narýsuje, ale zrychlení odpisů je podle mě jedna ze správných forem, jak pomoci ekonomice, která se potýká s krizí,“ uvedl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

„Chceme, aby lidé nakupovali, nejenom do rodin, ale i podnikatelé. Krácení odpisů je jeden z nástrojů, který samozřejmě udrží zaměstnanost a pomůže podnikatelům, a to je správná cesta,“ míní předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Úpravy ve spolupráci s ministerstvem financí mají předložit vládní poslanci jako pozměňovací návrhy k daňovému balíčku, který už projednává sněmovna. Vrátit se k němu má na zářijové schůzi.