Jen malý vliv koronavirových opatření. Ceny realit do konce června dál rostly

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně dál rostly. Nejvíce zdražily byty, o 10,9 procentního bodu, naopak nejméně rodinné domy. Od roku 2010 byty v Česku zdražily o více než tři pětiny, uvedla Hypoteční banka. Opatření proti koronaviru podle ní mají na nemovitostní trh jen minimální vliv.

„Tempo růstu cen bytů v druhém čtvrtletí zpomalilo, byty přesto zdražovaly ve všech krajích s výjimkou Karlovarského, kde ceny stagnovaly. Nejvíce zdražily menší byty v kategoriích 2+1 a 2+KK, o které je velký zájem dlouhodobě,“ uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček.

Z HB Indexu, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že ceny bytů ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 10,9 procentního bodu na 160,3 bodu. Mezičtvrtletně stouply o 2,5 procentního bodu. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010.

Ceny rodinných domů meziročně stouply o 8,9 procentního bodu na 146,9 bodu. Mezičtvrtletně vzrostly o 1,9 procentního bodu.

Roste dále zájem o chaty a chalupy

Podle Němečka kvůli omezenému cestování vzrostl zájem o chaty a chalupy. „Developeři nejvíce staví ve Středočeském kraji a okolí Brna, což souvisí s velkou poptávkou po lokalitách s dobrou dopravní dostupností. U dlouhodobě drahých stavebních prací i materiálů ceny stagnovaly. Zároveň se zvyšuje poptávka po modulových domech určených i k celoročnímu bydlení,“ doplnil šéf nemovitostního odboru.

Ceny pozemků meziročně stouply o 10,3 procentního bodu na 173,1 bodu. Mezičtvrtletně se zvýšily o 2,9 procentního bodu. Podle Němečka dlouhodobě převažuje poptávka nad nabídkou, kterou brzdí pomalý proces změny územních plánů a vysoké náklady obcí s navyšováním kapacity inženýrských sítí.

„Většina nových developerských projektů už také počítá s užší spoluprací s obcemi. Tradičně je největší zájem o pozemky v okolí krajských měst s dobrou dopravní dostupností,“ uvedl dále Němeček.

V dalším čtvrtletí plošný pokles cen rezidenčních nemovitostí neočekává, tempo růstu ale podle něj bude zpomalovat. „Zlevňovat by nemovitosti mohly až v první polovině roku 2021, očekáváme však pokles jen v nižších jednotkách procent. Oproti posledním rokům se očekává výraznější pokles poptávky o investiční byty,“ dodal Němeček.

HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

Aktuálně je ale trendem v bydlení přesun lidí do nájmů. Za uplynulý kvartál jich do pronajatých domů a bytů zamířilo téměř o padesát procent více než loni touto dobou. A klesají také ceny, nejvíce v Praze a Středočeském kraji, všímají si realitní kanceláře a zprostředkovatelské portály. V nejisté situaci kvůli koronaviru se lidé nechtějí totiž často nechat zatížit hypotékou.