Británie si v prvním čtvrtletí kvůli pandemii rekordně půjčovala. O její dluhopisy je zájem

Rekordních 127,9 miliardy liber (3,8 bilionu korun) si půjčila britská vláda za duben až červen. To je více než dvojnásobek částky, kterou si půjčila za celý uplynulý finanční rok. V tomto období, které je ve Velké Británii prvním čtvrtletím finančního roku, ekonomiku nejvíce zasáhla pandemie nemoci covid-19 a v platnosti byla nejpřísnější omezující opatření, uvedla agentura Reuters.

„Půjčky stále rostou mimořádným tempem a my máme podezření, že zpomalení v procesu zotavení a další růst nezaměstnanosti koncem roku přimějí vládu, aby oznámila další fiskální výdaje v příštím rozpočtu,“ uvedl ekonom Capital Economics Thomas Pugh.

Čistý dluh veřejného sektoru, bez státních bank, zůstává zlomek pod hranicí 100 procent hrubého domácího produktu (HDP). Nyní dosahuje 1,984 bilionu liber, což je 99,6 procenta HDP.

Dluhopisové trhy zatím nemají problémy s poskytováním peněz britské vládě. Minulý týden prodalo Spojené království tříleté dluhopisy s rekordně nízkým negativním výnosem, což znamená, že investoři dostanou zpět méně, než kolik půjčili. Úroky z dlouhodobých dluhopisů jsou také blízko rekordního minima.

Británie se minulý týden také odhodlala k výraznému kroku, když vyloučila čínskou firmu Huawei z budování sítí 5G. Server televizní stanice CNN k tomu uvedl, že se tak stalo v nejhorším možném momentu pro britskou ekonomiku. Čína totiž již oznámila, že chystá odplatu. 

Vláda Borise Johnsona tím riskuje poškození mnohamiliardového britsko-čínského obchodu a investičních vztahů s Pekingem. „Británie potřebuje všechny přátele, které může získat, protože se bude snažit nahradit obchodní dohody, které měla jako člen EU, a najít nové příležitosti,“ uvádí analýza. 

Čína byla loni pro Británii třetím největším vývozním trhem, po USA a EU. Například největší automobilka v Británii Jaguar Land Rover vytváří pětinu svých tržeb právě v Říši středu. Ta je velmí důležitá také pro výrobce luxusního zboží. Kupříkladu pro společnost Burberry pochází z asijsko-pacifického regionu 40 procent jejích příjmů. Významně sem vyvážejí také skotští výrobci whisky. 

Ohroženy jsou rovněž důležité čínské investice v Británii. Za minulé desetiletí přesáhly podle CNN Business tyto investice a kontrakty 81 miliard dolarů. Web také připomíná, že podle Cambridge Econometrics britsko-čínské vztahy podporují více než sto tisíc pracovních míst, zejména kvůli miliardám, které utrácejí turisté a studenti z Číny.  

Britský úřad pro rozpočtovou odpovědnost vychází z prognózy, že ekonomika letos klesne o 12,4 procenta a míra nezaměstnanosti se do konce roku zvýší na 11,9 procenta, maximum od roku 1984. Chmurnější scénář, podle kterého by se země hůře zotavovala z ekonomických škod způsobených koronavirem, počítá s letošním poklesem HDP o 14,3 procenta. 

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) nedávno vydala prognózu, podle níž britská ekonomika letos klesne o 11,5 procenta (příští rok by pak měla naopak vzrůst o devět procent). Pokud by zem však postihla další vlna pandemie koronaviru, potom by propad činil 14,5 procenta a růst by v dalším roce dosáhl pěti procent.