Němci v květnu vyvezli o 30 procent méně než loni. Propad byl hlavně u Británie a USA

Vývoz z Německa klesl v květnu meziročně o 29,7 procenta na 80,3 miliardy eur. Proti dubnu však stoupl o devět procent. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil německý statistický úřad. Ve stejný den uvedl slovenský statistický úřad, že celkový export ze Slovenska v květnu v porovnání se stejným obdobím loňska klesl o 33,9 procenta na 4,6 miliardy eur.

Vývoz do zemí EU se v květnu proti stejnému měsíci loni propadl o 29 procenta, z toho do zemí eurozóny o 29,1 procenta. Export mimo Unii klesl o 30,5 procenta. 

Tempo poklesu vývozu bylo u jednotlivých zemí různé. Zatímco vývoz do Číny se snížil o mírnějších 12,3 procenta, export do zemí těžce zasažených koronavirem prudce klesl. Vývoz do USA se propadl o 36,5 procenta a do Velké Británie o 46,9 procenta.

Meziroční pokles vývozu však byl v květnu o něco mírnější než v dubnu, kdy se export snížil nejvíce od roku 1950. V květnu již totiž země začala uvolňovat omezení zavedená s cílem zabránit šíření nemoci covid-19. 

Německá obchodní a průmyslová komora DIHK a Spolkový svaz německého průmyslu BDI očekávají za celý rok pokles exportu o 15 procent. V příštím roce by pak měl mírně oživit a pokud se situace výrazně zlepší, mohl by se zvýšit až o sedm procent, uvedl šéf oddělení pro zahraničí obchod DIHK Volker Treier.

Vývoz je spolu se soukromou spotřebou jedním z pilířů německé ekonomiky. Německá vláda odhaduje, že ekonomika země letos klesne o 6,3 procenta. To by byl nejhorší propad od druhé světové války. V květnu se přebytek bilance zahraničního obchodu propadl na 7,1 miliardy eur (189,2 miliardy korun) z loňských květnových 20,7 miliardy eur.

Vývoj německé ekonomiky je velmi důležitý i pro české hospodářství. Na tento trh směruje zhruba třetina českého exportu.

Propad slovenského zahraničního obchodu se v květnu zmírnil

Tempo propadu zahraničního obchodu Slovenska, který poznamenala pandemie choroby covid-19, se v květnu částečně zmírnilo. Vývoz a dovoz zboží a služeb ale nadále výrazněji zaostaly za stejným obdobím loňska, obchodní bilance se po dvou měsících vrátila do přebytku. Vyplývá to z předběžných údajů, které ve čtvrtek zveřejnil slovenský statistický úřad.

Celkový export ze Slovenska v květnu v porovnání se stejným obdobím loňska klesl o 33,9 procenta na 4,6 miliardy eur (123 miliard korun). Dovoz se snížil 35,8 procenta na 4,4 miliardy eur (117,7 miliardy korun). V dubnu byl propad obchodní bilance ještě výraznější, například vývoz meziročně klesl o více než dvě pětiny.

Přebytek zahraničního obchodu Slovenska v květnu dosáhl 199,6 milionu eur (5,3 miliardy korun), v předchozím měsíci obchodní bilance po revizi údajů vykázala deficit 460,4 milionu eur (12,3 miliardy korun).

V květnu na Slovensku již vyráběly závody všech čtyř automobilek, které přerušily produkci vozidel po propuknutí pandemie covidu-19 v zemi letos v březnu. Automobilový průmysl byl v uplynulých letech, kdy si země udržela pozici největšího výrobce aut v přepočtu na obyvatele, hlavním motorem růstu slovenské ekonomiky.

Pro Česko je Slovensko po Německu druhým nejvýznamnějším exportním teritoriem. Loni se tam z Česka vyvezlo zboží za 346 miliard korun (do Německa za 1 449 miliardy korun). Vyplývá to ze zprávy Svazu průmyslu a  dopravy