Kraje chtějí příspěvek na obyvatele za výpadek z daní jako obce. Praha plánuje navrhnout zákon

Vedení Prahy a dalších krajů požadují, aby vedle obcí dostaly příspěvek na obyvatele nahrazující výpadek z daňových příjmů i kraje. Pražští radní v pondělí schválili návrh zákona, který v případě schválení zastupitelstvem město navrhne sněmovně.

Kraje včetně Prahy, která je obcí a zároveň krajem, by podle návrhu získaly 500 korun na jednoho obyvatele. Sněmovna v polovině června schválila návrh Senátu, podle kterého dostanou obce 1200 korun na obyvatele za výpadek příjmů kvůli kompenzačnímu bonusu pro podnikatele.

Peníze, které mají pomoci podnikatelům v souvislosti s koronavirovou krizí, bude stát vyplácet ze sdílených daní, z nichž zhruba třetina by za normálních okolností šla do rozpočtů samospráv. Podle odhadu pražského magistrátu tím letos město přijde o 3,2 miliardy korun. Pokud by byl návrh Prahy a dalších krajů schválen, hlavní město by získalo dalších zhruba 662 milionů korun k už schváleným penězům, které získá jako obec.

Náklady státu by vyšly na pět miliard, uvádí návrh

Dokument uvádí, že výpadek příjmů by měl vliv na investice, které by Praha a kraje musely rušit, ale i na běžné výdaje, které musí samosprávy plnit ze zákona. „To se může odrazit například v omezení hromadné dopravy objednávané ze strany krajů, krácení investic do krajského zdravotnictví nebo školství a v mnoha oblastech přímo v regionech,“ stojí v odůvodnění návrhu.

Podle návrhu by opatření znamenalo pro státní rozpočet náklady asi 5,35 miliardy korun. „Lze očekávat pozitivní hospodářský dopad na podnikatelské prostředí, jelikož příspěvek kraje použijí na investice v regionech, což může přispět k rozhýbání lokální ekonomiky,“ píše se v dokumentu. Návrh upozorňuje také na to, že vláda nechala ve sněmovně zákon o příspěvcích pro obce schválit hned v prvním čtení, takže nebyla možnost k němu podávat pozměňovací návrhy, a nyní je pro zajištění příspěvku krajům nutné schválit zvláštní zákon.

Praha sčítá výpadky v příjmech

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) při schvalování kompenzací pro obce uvedla, že krajům by výpadek měl nahradit státní příspěvek 12 miliard korun na opravy silnic a další příspěvek na sociální programy. Podle vedení Prahy však příspěvek na silnice vláda krajům poskytuje každoročně.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v minulosti uvedl, že Praha odhaduje ztráty rozpočtu způsobené koronavirem i s těmi danými kompenzačním bonusem na 12 miliard korun. Bylo to ještě před schválením příspěvku 1200 korun na obyvatele pro obce. Významné výpadky budou kromě příjmů z daní i v hospodaření městských organizací, například na jízdném v MHD se očekává výpadek 1,65 miliardy korun. Mimořádné výdaje kvůli pandemii koronaviru pak podle vedení magistrátu dosáhly skoro miliardy korun.