Evropské akcie se zotavují, od poloviny března přidaly dvacet procent

Akcie na evropských trzích se dál zotavují z mohutných propadů, které zaznamenaly v reakci na šíření koronaviru a následné omezení ekonomických aktivit. Panevropský index STOXX 600 ve čtvrtek obchodování uzavřel růstem o 1,57 procenta na 331,80 bodu. Z mnohaletého minima, na kterém se ocitl v polovině března, už zpevnil o více než 20 procent.

Akcie zpevňují už čtvrtým dnem. V polovině března, kdy šíření koronaviru přerostlo v pandemii, spadl hlavní index až na 270 bodů. Nyní je zhruba 24 procent pod svým maximem.

K růstu cen akcií přispívá všeobecný optimismus, že pandemie může být blízko vrcholu. Zájem je proto o akcie firem z cestovního ruchu, ačkoliv analytici upozorňují, že tento sektor se k normálu nevrátí ještě dlouho po odeznění pandemie. Náladu na trzích dále určoval i krok americké centrální banky, která uvolnila 2,3 bilionu dolarů (56,6 bilionu korun) na podporu malých a středních podniků a místní samosprávy.

Index DAX, který sleduje obchodování na burze ve Frankfurtu nad Mohanem, ve čtvrtek vzrostl o 2,24 procenta na 10.564,74 bodu. Hlavní index londýnské akciové burzy FTSE 100 si připsal 2,9 procenta na 5842,66 bodu, zatímco index pařížské burzy CAC 40 se zvýšil o 1,44 procenta na 4506,85 bodu. Burza v Miláně podle indexu FTSE/MIB vykázala růst o 1,39 procenta na 17.621,62 bodu.

Čtvrtý den v týdnu rostla i pražská burza, index PX ve čtvrtek posílil o 1,5 procenta na 840,08 bodu.

Investoři mimo jiné sledují pokračující jednání ministrů financí zemí Evropské unie, kteří hledají kompromis nad tím, jak sestavit záchranný program pro ekonomiku. Dosavadní jednání pokrok nepřinesla, spory panují i nad tím, zda by eurozóna mohla mimořádně emitovat společné dluhopisy, takzvané koronabondy. Proti tomu se stavějí tradičně spořivější země, jako je Německo či Nizozemsko, které se o dluhy nechtějí dělit.