Pražská burza po několika dnech ztrát stoupla. Evropa nejdříve klesala, ale pak přešla k ziskům

Ve znamení postupného růstu začala čtvrtek pražská burza, den pak uzavřel její index PX v plusu 2,72 procenta na 709,15 bodu. Toto posílení ale smazalo jen malou část z nedávných ztrát, kdy burza padala několik dnů v řadě. Hlavní evropské indexy se ještě před třetí hodinou odpolední pohybovaly v záporném teritoriu - více než jedno procento, některé i dvě. Ale nakonec stouply většinou o více než dvě procenta, také díky kroku britské centrální banky. Akcie v asijsko-pacifickém regionu den uzavřely v minusových hodnotách, výrazně ztratil australský index S&P/ASX 200. Akcie ve Spojených státech po nedávných hlubokých propadech dokázaly uzavřít obchodování se zisky.

Pražskou burzou zmítaly tento týden obavy z dopadů šíření nového koronaviru na ekonomiku a padla na nejnižší hodnoty za jedenáct let. Například ve středu klesl o 6,48 procenta na 690,37 bodu. Čtvrtek naopak nabídl růst indexu a některých hlavních akcií. 

Posílení ve čtvrtek zaznamenala většina hlavních emisí pražské burzy. Nejvíce si polepšily cenné papíry Avastu, a to o 12,88 procenta na 92 korun. Posílily také třeba akcie energetické firmy ČEZ nebo Moneta Money Bank, které patřily k nejobchodovanějším emisím. Akcie ČEZ zdražily o 2,30 procenta na 382,60 koruny a akcie Monety o 1,20 procenta na 50,40 koruny.

Oslabily naopak třeba cenné papíry textilní společnosti Pegas Nonwovens, které zlevnily o 8,18 procenta na 494 korun. Ztrácely také akcie Komerční banky, které odepsaly 4,24 procenta na 465 korun.

Také Evropa rostla, i díky Britům

Celoevropský index Stoxx 600 vzrostl o 2,91 procenta, stouply i další. Francouzský CAC 40 (o 2,68 %), německý DAX (+2,0 %) a britský FTSE 100 (+1,4 %).

Britská centrální banka ve čtvrtek snížila svou základní úrokovou sazbu na 0,1 procenta, což je nejníže v historii. Teprve před týdnem přitom Bank of England úrok snížila o půl procentního bodu na 0,25 procenta, aby zmírnila negativní dopady krize kolem koronaviru na ekonomiku. Banka ve čtvrtek také uvedla, že prohloubí nákupy dluhopisů, aby tak posílila likviditu.

Australský index S&P/ASX 200 uzavřel čtrteční obchodování poklesem o 3,4 procenta a japonský Nikkei 225 o procento. Hongkongský Hang Seng přišel o 2,6 procenta a šanghajský SSE Composite Index o necelé procento.

Americké indexy končily se ziskem

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek po nedávných hlubokých propadech dokázaly uzavřít obchodování se zisky. Podpořila je další nouzová opatření světových vlád na pomoc ekonomice a finančním trhům. Ta mají odvrátit hlubokou a dlouhotrvající recesi, kterou by mohla vyvolat krize kolem šíření nového koronaviru. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, přidal 0,95 procenta a uzavřel na 20 087,40 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,47 procenta na 2409,41 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 2,30 procenta na 7150,58 bodu. Čtvrteční zisky přesto zdaleka nedokázaly vyrovnat ztráty, jaké hlavní americké indexy utrpěly za poslední měsíc.

Americká centrální banka (Fed) se dohodla s dalšími devíti zahraničními centrálními bankami na swapových operacích, v jejichž rámci od nich bude přijímat cizí měny a poskytovat za ně dolary.

Fed oznámil, že cílem opatření je pomoci uspokojit poptávku po dolarech a zmírnit napětí na finančních trzích, za kterým stojí obavy z ekonomických dopadů koronaviru.