Cestovní kanceláře zájezdy do Itálie neruší. O stornu budou jednat s rizikovými klienty individuálně

Události: Cestování do Itálie a jeho rizika (zdroj: ČT24)

Cestovní kanceláře ve středu na jednání se zástupci vlády slíbily, že budou – u cest do severní Itálie – umožňovat rizikovým skupinám turistů individuálně jednat o bezplatném stornu. To se týká například těhotných žen, seniorů, lidí se zdravotním postižením nebo chronickou chorobou.

Cestovní kanceláře zájezdy do Itálie plošně neruší. Výjimkou jsou ty do epicenter, která jsou v karanténě. Řada Čechů ale do regionů – kam vláda nedoporučuje cestovat – odjet nechce.

Ministerstvo zahraničních věcí Čechům nedoporučuje cestovat do Lombardie, Benátska, Emilia Romagna a Piemontu až do doby vyřešení sanitární situace.

„Pokud není to místo zasaženo karanténními opatřeními, tak pouhá obava zákazníka nezakládá jeho nárok na odstup od smlouvy bez storna,“ uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tereza Picková. Dodala, že asociace respektuje stanovisko ministerstva zahraničí, ale není pro ni závazné. 

Rozšíření koronaviru v severní Itálii (4. 3.)
Zdroj: ČT24

Cestovní kanceláře ve středu slíbily ministryni pro místní rozvoje Kláře Dostálové (ANO), že budou rizikovým skupinám věnovat zvláštní péči. „Hodně jsme se bavili o Itálii a cestovní kanceláře slíbily, že s každým klientem to budou skutečně řešit individuálně. Cestovní kanceláře říkají, že třeba budou nabízet zájezdy v jinou dobu,“ uvedla ministryně.

Doplnila, že do míst, kde bylo vyhlášeno ochranné opatření, nebudou klientům účtovány stornopoplatky.

Dostálová: Individuální řešení

„Na Lombardii jako takovou ministerstvo zahraničních věcí a Bezpečnostní rada státu potvrdila ochranné opatření na celý ten region. Tam samozřejmě je s klienty možno tyto věci individuálně řešit, protože region Lombardie je velmi velký,“ uvedla ministryně pro agenturu ČTK.

Ministerstvo pro místní rozvoj vydalo koncem února stanovisko, podle něhož mohou čeští  zákazníci, kteří si zakoupili od cestovní kanceláře zájezd do oblasti postižené koronavirem, odstoupit od smlouvy bez zaplacení storno poplatků. „Ovšem pouze v případě, pokud v místě pobytu, nebo v jeho bezprostředním okolí, nastaly tyto mimořádné okolnosti a pokud mají vliv na čerpání služeb nebo dopravu,“ dodalo ministerstvo.  

Desetitisíce Čechů v Itálii

V Itálii je podle cestovních kanceláří zhruba 30 tisíc Čechů. Podle systému Drozd bylo ve středu v této zemi přes 3,5 tisíce cestovatelů, v Číně je registrováno 213 cestovatelů a v Jižní Koreji 84. V nabídce cestovních kanceláří přitom nejsou – až do konce června – žádné zájezdy do pevninské Číny ani Jižní Koreje.

Většina velkých tuzemských cestovních kanceláří v posledních dnech agentuře ČTK řekla, že zájezdy do Itálie rušit nemusela. CK Exim Tours podle obchodního ředitele Petra Kostky u Itálie zaznamenala ale třetinový pokles poptávky. Zatím dva zájezdy do Itálie, které se měly konat do poloviny dubna, zrušila CK Firotour. 

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo všechny občany, kteří se nyní vrací z oblastí Emilia Romagna, Lombardie, Piemont a Veneto, aby po příjezdu zůstali doma a telefonicky kontaktovali svého lékaře nebo hygienickou stanici ve svém kraji a poradili se. Lékař-epidemiolog příslušné hygienické stanice pak rozhodne o dalším postupu.

Vlaky budou dezinfikovány

Česko zároveň začne dezinfikovat vlaky, které přijíždějí z infikovaných oblastí. „Současně s tím budou vlaky, které tady budou mít odstávku, dezinfikovány, případně budou ionizovány a budou dezinfikována i všechna velká nádraží,“ uvedl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). 

České dráhy (ČD) tak kvůli koronaviru rozšíří úklid zhruba 200 vozů na dálkových spojích. U expresních vlaků na linkách do Německa a Rakouska dopravce začal dezinfikovat některé vozy pomocí speciálních ozonových generátorů. Tímto postupem se zlikvidují viry a bakterie v prostoru celého vozu.

ČD zároveň mají aplikovat do interiéru vlaků nanonátěr, který přináší vysokou úroveň hygienické čistoty, protože vytváří stabilnější povrchy, jež nepodléhají tak snadno znečištění.

Události, komentáře: Hrozí zpomalení ekonomiky kvůli koronaviru? (zdroj: ČT24)

Přímé lety jsou zrušeny na dva týdny

A zatímco příjezd vlaků ze zasažených oblastí do Česka se neruší, letadla ze severní Itálie přilétala ve středu do Brna a Prahy naposledy.

V návaznosti na usnesení Bezpečnostní rady státu totiž ministerstvo zdravotnictví vydalo v pondělí 2. března mimořádné ochranné opatření, které od 5. března ruší přímé mezinárodní lety ze všech letišť na území regionů Emilia Romagna, Piemont, Lombardie a Benátsko v Itálii na všechna letiště na území České republiky na dobu 14 dnů.