Trump chystá zásadní změny ve WTO, mají být dramatické

Americký prezident Donald Trump avizoval změny ve fungování Světové obchodní organizace (WTO), které označil za dramatické. Řekl to před odletem ze zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu. Do Washingtonu přijede generální ředitel WTO Roberto Azevedo podle Trumpa zřejmě už příští týden. Prezident si na fungování organizace dlouhodobě stěžuje a dává je do souvislosti s vysokými deficity, jichž Spojené státy dosahují v zahraničním obchodě.

„Chystáme něco, co bude velmi dramatické,“ řekl Trump o připravované cestě šéfa Světové obchodní organizace do USA. Azevedo, který byl přítomen, řekl, že Spojené státy stejně jako WTO jsou připraveny o změnách jednat a pracovat na nich.

Trump v úterý na úvod zasedání v Davosu vystoupil s projevem, ve kterém hovořil o mimořádném hospodářském rozkvětu USA a o historicky nízké nezaměstnanosti za jeho vlády. To ve středu zopakoval. „Jsou to úžasná čísla,“ řekl. „Jsme zdaleka největší ekonomikou na světě,“ dodal s tím, že Čína i přes očekávání analytiků za Spojenými státy zaostává.

Prezident zopakoval, že USA s Čínou uzavřely první část významné obchodní smlouvy a že doufá, že obchodní dohodu bude moci Washington uzavřít i s Evropskou unií. „Jinak budeme muset udělat něco jiného,“ řekl. Trump už dříve oznámil, že pokud se nepodaří dojednat s EU novou smlouvu o obchodních vztazích, zavede cla na evropská auta a další zboží.

Ve středu k možnému termínu zavedení cel uvedl, že žádný harmonogram sice není, ale že o jistém datu má představu. „A je to docela brzy,“ řekl. Dodal, že obchodní dohodu s EU by chtěl uzavřít do prezidentských voleb v USA, což je do listopadu. 

Tématem je i změna klimatu

Hlavním tématem letošního ekonomického fóra v Davosu je udržitelný rozvoj tváří v tvář klimatickým změnám. Na otázku, zdali si myslí, že klimatická změna je výmysl, odpověděl  Trump: „Ne, to si nemyslím.“

Ekonom a vysokoškolský pedagog Tomáš Sedláček doufá, že Davos 2020 změní debatu o klimatu v konkrétní činy. „Je zde cítit velká snaha organizátorů zajímat se o celý svět a nikoliv jenom o to, co kdysi – to znamená o zisk, nebo jak funguje ekonomika,“ uvedl Sedláček. 

„Už mnoho let, možná i desetiletí se Světové ekonomické fórum stará o planetu jako takovou,“ dodal.

„Setkání v Davosu je ekonomická konference, nikoliv mezivládní klimatická konference,“ podotýká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. „To znamená, že žádné velké změny v boji proti (změně) klimatu, které by měly globální dopad, od něj neočekáváme.“

Podle Špicara by konference maximálně možná mohla přispět k  individuálním závazkům některých korporací nebo v tom, aby v boji proti klimatické změně nezůstala Evropa osamocena a přidali se k ní i takoví znečišťovatelé, jako jsou USA, Čína nebo Indie.  

Horizont: Sedláček a Špicar k Davosu 2020 a debatě o klimatické změně (zdroj: ČT24)