Evropské akcie jsou i díky americko-čínské smlouvě na maximu

Evropské akcie se v pondělí vyšplhaly na maximum za poslední čtyři roky.  Panevropský index STOXX 600 dopoledne přidával více než jedno procento a dostal se nad 416 bodů. Překonal tak svůj dosavadní vrchol 415,18 bodu z dubna 2015. K pokračujícímu růstu podle analytiků přispělo i páteční oznámení, že američtí a čínští vyjednavači se dohodli na uzavření první fáze obchodní smlouvy mezi oběma zeměmi.

Pondělní zisky evropských akciových trhů tak navazují na růst z minulého týdne, za kterým stálo i přesvědčivé vítězství konzervativců v předčasných parlamentních volbách v Británii. „Tamní akciové indexy žene nahoru pozitivní investorský sentiment. Výrazně totiž poklesla pravděpodobnost brexitu bez dohody, který dříve trhy děsil,“ konstatuje analytik Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Dodává, že britské akcie jsou stále atraktivně ohodnocené. „Ve srovnání se svými kontinentálními či americkými protějšky se obchodují na nižších násobcích čistého zisku. Pokud nyní odpadne strašák v podobě divokého brexitu, mohou burzy ve Spojeném království zažít další růst,“ míní Pfeiler.

Evropským akciím také pomohl víkendový výrok amerického obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera, že se díky uzavření dílčí obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou během následujících dvou let téměř zdvojnásobí vývoz z USA do Číny. Dodal také, že zmíněná první fáze dohody s Čínou je kompletně hotová.

Hlavní britský akciový index FTSE 100 a jeho vývoj za poslední rok (v librách)
Zdroj: CYRRUS/Bloomberg

V silném růstu pokračuje hlavní index londýnské akciové burzy FTSE 100, který před 11:00 SEČ přidával 1,9 procenta na 7492 bodů. Pomohly mu především banky.

Index DAX, což je hlavní ukazatel vývoje akcií na burze ve Frankfurtu nad Mohanem, ale za ostatními evropskými indexy zaostával. Reagoval totiž na zprávu, že aktivita soukromého sektoru v Německu klesla v prosinci podle průzkumu mezi nákupními manažery už čtvrtý měsíc po sobě. Index tak měl k dobru pouze půl procenta na 13 346 bodů.