Babiš: ČSSD nepodpoří návrh svých poslanců, aby dostali učitelé tři miliardy navíc

Sněmovna bude ve středu definitivně schvalovat rozpočet na příští rok. Kvůli tomu se schyluje k další koaliční roztržce, poslanci ČSSD Kateřina Valachová a Václav Votava totiž chtějí dodatečně přidat tři miliardy na platy učitelů. Proti tomu se ovšem staví ministryně financí. Premiér Andrej Babiš (ANO) však v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že poslanci ČSSD nakonec ruku pro návrh svých kolegů nezvednou – prý ho o tom ubezpečil šéf strany Jan Hamáček.

„Pan předseda (ČSSD Jan) Hamáček mě ubezpečil, že sociální demokracie, měli to i na grémiu, nepodpoří, protože podpořila návrh rozpočtu, tak to přece nemá logiku,“ řekl Babiš.

Bývalá ministryně školství Valachová a bývalý předseda sněmovního rozpočtového výboru Votava chtějí vzít peníze z peněz na obsluhu státního dluhu. Votava při předkládání návrhu argumentoval hlavně tím, že tato kapitola každoročně končí s nedočerpanými výdaji v objemu několika miliard korun.

„Když byla paní Valachová ministryní školství, tak navyšovala platy o pět nebo šest procent, a my teď navyšujeme o deset. Já chápu, že má nějaké politické cíle nebo jak to mám říct,“ řekl k návrhu premiér Babiš.

Učitelé kvůli platům v listopadu stávkovali

Kromě Valachové a Votavy chtějí na platy učitelů přidat téměř 5,5 miliardy Starostové, stejnou částku jim chce dát Martin Baxa (ODS). „My máme návrh tam přidat 5,5 miliardy a skutečně navýšit platy učitelů. A dodržet to, co kdysi slíbila vláda Andreje Babiše, že platy porostou o 15 procent,“ prohlásil v Otázkách předseda ODS Petr Fiala. 

Vláda totiž na jaře plánovala zvýšení částky na výdělky učitelů o 15 procent. Navržený rozpočet však předpokládá desetiprocentní růst, tedy zhruba o 11 miliard korun.

Pokud by návrh ODS neprošel, pak se prý strana poradí na poslaneckém klubu, zda podpoří pozměňovací návrh ČSSD na tři miliardy, dodal Fiala. Přidávat zhruba pět miliard chtějí také lidovci nebo Piráti a o stejné částce dříve hovořila i TOP 09. 

Kabinet schválil navýšení tarifního základu platů učitelů o osm procent, což představuje osm miliard korun. Zbytek má jít na odměny a příplatky. Odbory ale žádaly růst tarifů o deset procent, na začátku listopadu kvůli tomu zorganizovaly stávku.