Elektroauto levnější až o čtyřicet procent. Stát nabídne dotace firmám

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí na začátku prosince dotační výzvu na podporu elektromobilů. Podnikům chce rozdělit 50 milionů korun, uvedla mluvčí Štěpánka Filipová. Žádosti o dotace bude úřad přijímat do 6. ledna. Podnikatelé a firmy budou moci žádat o podporu na pořízení elektrických osobních aut, motocyklů, mikrobusů a nákladních vozů do 12 tun.

Na pořízení osobních elektromobilů bude příspěvek 30 procent pro malé firmy, 25 procent pro střední a 20 procent pro velké firmy. Při nákupu vozidel ostatních kategorií bude podpora 40 procent pro malé, 35 pro střední a 30 procent pro velké podniky.

Prodej nových elektromobilů letos do října stoupl o 22 procent na rekordních 649 aut. Nejvíce elektromobilů prodává Nissan, Hyundai, Tesla a Volkswagen. Příští rok do statistik výrazně promluví Škoda, která plánuje prodat v Česku nejméně 3200 aut na elektrický pohon, z toho 2500 vozů bude elektrické Citigo iV a zhruba 700 aut bude Superb iV.

Premiér Andrej Babiš (ANO) letos v březnu řekl, že stát neuvažuje o podpoře na nákup elektromobilů pro fyzické osoby. Bude pokračovat ve vypsaných programech pro podnikatele a úřady, uvedl premiér. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v říjnu řekl, že se očekává, že v roce 2030 bude jezdit v Česku 250 tisíc elektromobilů.