Exportní firmy v Česku reagují na německé ekonomické ochlazení

Události: České firmy reagují na německou recesi (zdroj: ČT24)

Podle prvních odhadů spadla německá ekonomika ve třetím čtvrtletí do recese. Ochlazení poptávky už začínají pociťovat i některé české firmy, zejména ty zaměřené na export.

Například firmě ATAS Elektromotory Náchod se tržby za posledních devět měsíců snížily o desetinu a se stejným výsledkem počítá i za celý letošní rok. Od začátku roku tu elektromotory vyrábí zhruba o 110 pracovníků méně než loni. Společnost zaměstnance propustila právě kvůli horší kondici německých firem.

„Pokud by se nějakým způsobem podařilo, že by vznikla poptávka jinde, nebo dokonce i v České republice, byli bychom rádi, ale zatím tomu nic nenaznačuje,“ vysvětluje předseda představenstva náchodského podniku Otto Daněk.

Začínající německou recesi už pociťují i v Pelhřimově. Tamní Agrostroj, který se zaměřuje mimo jiné na výrobu zemědělských strojů, propustil agenturní pracovníky, robotizoval výrobu a hledá nové projekty. Snaží se tím dopadům ochlazení předcházet.

„Máme podíl s německými firmami asi 22 procent. Ten propad v roce 2019, který jsme měli, jsme kompenzovali novými projekty. To znamená, že na konci roku bude propad zhruba nějakých pět až šest procent,“ odhaduje majitel společnosti Lubomír Stoklásek.

Celkově se ale v českém hospodářství počínající německá recese zatím příliš neprojevuje. Podle ekonomů je to hlavně kvůli tomu, že čeští spotřebitelé jsou v lepší kondici než ti v Německu a rychleji jim rostou mzdy.

Ohroženy jsou zejména silně exportní firmy. „Kdybychom to vzali spíš do reálné ekonomiky, tak třeba objem průmyslového odpadu z výrobních firem klesá. Což indikuje to, že v průmyslové, výrobní části ekonomiky orientované z velké části na export, už k nějakému ochlazení dochází,“ konstatuje Marek Loula, vrchní ředitel korporátního bankovnictví ČSOB.

„Německá ekonomika v tuto chvíli padá do recese, česká ekonomika to může pocítit výrazněji už ve čtvrtém kvartále. Řada exportně založených podniků to pociťuje už dnes. Ale česká ekonomika jako celek výrazněji šlápne na brzdu podle mého názoru na konci roku, na začátku roku příštího,“ doplňuje svůj pohled hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.