Obchodní jednání mezi USA a Čínou se blíží. Očekávání jsou optimistická

Obchodní jednání mezi USA a Čínou se blíží (zdroj: ČT24)

Čínský vicepremiér Liou Che se v pátek odpoledne setká s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem a ministrem financí Stevenem Mnuchinem. Večer se pak počítá i se setkáním Lioua s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten mezitím prohlásil, že dosavadní rozhovory probíhají „velice dobře“, navíc americkým tiskem proběhly informace, že některé společnosti budou smět opět obchodovat se společností Huawei.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek prohlásil, že dosavadní jednání probíhají „velice dobře“, napsal deník Wall Street Journal. „Je ale dobře známo, že není nic staršího než včerejší tweet Donalda Trumpa, a tak i optimismus na obchodní frontě nakonec může mít pouze jepičí život,“ upozorňuje hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Na druhou stranu americkým tiskem probíhají zároveň informace, že Spojené státy se brzy chystají udělit několik výjimek americkým firmám pro opětovné obchodování se společností Huawei. Uvedl to například deník The New York Times s odvoláním na své zdroje obeznámené s děním. Čínská společnost poslední dobou významně trpí restrikcemi, které vůči ní uplatňují USA. Už od jara je uvedená na černé listině firem, se kterými ty americké nesmí obchodovat.

Konkrétní citelný dopad to mělo například v případě Googlu, který Huawei nemohl poskytnout své služby nebo kompletní Android. Například telefony řady Huawei Mate 30 nemají Google služby, což je činí na západních trzích v podstatě neprodejné.

Podle agentury Reuters by však nyní mohlo napětí mezi Čínou a USA o něco polevit, protože sice zákaz obchodování bude nadále platit, ale americké společnosti mohou zažádat o výjimky na licence, které budou ze zákazu vyňaty. Ministerstvo obchodu USA do konce srpna obdrželo od různých amerických společností 130 takových žádostí na udělení výjimky. V těchto dnech prezident Donald Trump pak oznámil, že je možné začít vybrané výjimky udělovat, a to na „necitlivé položky, které by jinak mohly být snadno nahrazené zahraničními konkurenty“.

Další podrobnosti však zatím nejsou známy, a jak uvedla agentura Reuters, americké ministerstvo obchodu nemělo k dispozici ani žádné oficiální nařízení, jak postupovat.

Očekávání jsou nicméně poměrně optimistická, konstatují analytici, i když dodávají, že pozitivní tón má své limity. „Předpokládá se, že by Trumpova administrativa měla ponechat cla na čínské zboží v hodnotě 250 miliard dolarů na současné výši, původně se totiž měla cla od 15. října zvyšovat. Ve hře je ale také úplné zrušení cel na spotřební zboží v hodnotě 156 miliard dolarů, kdy tyto tarify jinak vejdou v platnost od prosince,“ konstatuje ekonomický analytik Tomáš Pfeiler z Cyrrus.

Čína by pak měla na oplátku opustit rozhodnutí uvalit odvetná cla a navýšit objem nakupovaných zemědělských komodit.

„Věřím, že je možné, že se během tohoto týdne shodneme na měnové politice. To by mohlo přesvědčit americkou administrativu, aby 15. října nezvýšila celní sazby,“ uvedl  šéf americké komory pro zahraniční záležitosti Myron Brilliant.

Podle ekonomů bude každopádně o dohodu usilovat především Čína, která kvůli clům přichází o vyšší částky. 

„Čína pro Spojené státy je relativně malým obchodním partnerem. Spojené státy do Číny toho zas tak moc nevyváží, a to, co vyváží, to už Donald Trump dokázal kompenzovat domácím výrobcům - například u sóji. Naproti tomu Spojené státy představují více než čtvrtinu veškerého exportu Číny,“ vysvětlil ekonom a investiční bankéř Rostislav Plíva. 

Spojené státy a Čína spolu už od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla. Trump viní Čínu z řady nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky. Ministr obchodu USA Wilbur Ross ve čtvrtek uvedl, že americká cla fungují a nutí Peking, aby věnoval pozornost výhradám, které má Washington vůči čínským obchodním praktikám.