Trest za subvencování Airbusu. USA uvalí cla na letadla a další zboží z Evropy

Světová obchodní organizace (WTO) kvůli nezákonnému subvencování evropského výrobce letadel Airbus povolila Spojeným státům uvalit cla na zboží z Evropské unie, jehož roční dovoz do USA dosahuje 7,5 miliardy dolarů (zhruba 177 miliard korun). USA již uvedly - podle pracovníků Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR) - že v reakci na verdikt WTO zavedou 18. října odvetná cla 10 procent na evropská letadla a 25 procent na zemědělské a průmyslové zboží.

Cla budou uvalena 18. října, až vydá formální souhlas orgán WTO pro řešení sporů. Washington už vypracoval předběžný seznam zboží, na které by mohl clo uplatnit. Seznam zahrnuje kromě letecké techniky i například víno, kabelky nebo sýry, uvedla agentura Reuters.

Clo na letouny se nebude vztahovat na letecké díly, což výrobní provozy Airbusu v americké Alabamě ušetří vyšších nákladů. I společnost Boeing bude moci využívat bez zatížení vyšším clem evropské součástky při výrobě svých letadel, uvedl zástupce USTR.

Propad akcií v Evropě i v USA

Evropské akciové trhy kvůli obavám z obchodní války mezi USA a EU oslabily o téměř tři procenta, zažily tak nejhorší den v letošním roce. Akcie v USA kvůli obavám o ekonomiku zaznamenaly nejprudší pokles za téměř šest týdnů. Dow Jonesův index odepsal 1,86 procenta na 26 078,62 bodu.

Snaha Spojených států o uvalení cel na dovoz zboží z Evropské unie je krátkozraká, kontraproduktivní a poškodí obě strany. V reakci na středeční rozhodnutí WTO to uvedla Evropská komise. Podle Komise by se obě strany místo zavádění cel měly dohodnout. Pokud by Washington k výběru cel skutečně přistoupil, nemá EU jinou možnost než odpovědět stejným způsobem, uvedla Komise.

Spojené státy a Evropská unie se od roku 2004 u WTO navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus. U obou stran bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO své výrobce letadel finančně podporovaly, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu.

„Měli bychom se vyhnout tomu, že bychom na sebe vzájemně uvalovali cla. Způsobilo by to škodu našim ekonomikám, světovému obchodu a leteckému průmyslu,“ uvedla ještě před zveřejněním rozhodnutí WTO mluvčí Evropské komise. „Jsme připraveni spolupracovat (s USA) na spravedlivém a vyváženém řešení,“ dodala. 

Boeing versus Airbus

Akcie Airbusu ve středu odepsaly dvě procenta a uzavřely na čtyřměsíčním minimu. Americký konkurent Boeing uvedl, že Airbus by mohl zavedení cel odvrátit tím, že začne plnit požadavky WTO. „Evropa čelí clům, protože Airbus léta odmítá vyhovět rozhodnutím WTO,“ uvedl Boeing. „Dokonce ještě dnes by Airbus mohl cla zcela odvrátit, kdyby plně dostál svým závazkům. Doufáme, že to nakonec udělá,“ dodala americká firma. 

Airbus ve středu vyzval k rozhovorům, které by zmírnily obchodní napětí mezi USA a EU. „Pokud se Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) rozhodne uvalit cla na dovoz letadel a dílů pro letadla, vyvolá to nejistotu a potíže nejen v leteckém průmyslu, ale i v širší globální ekonomice,“ dodal Airbus. Jeho šéf Guillaume Faury varoval, že zavedení amerických cel by mělo negativní dopad na americké letecké společnosti a jejich zákazníky i na trh práce ve Spojených státech.