Český Neckermann ruší zájezdy pro 350 klientů. Divize v Německu, Rakousku a Polsku míří do insolvence

Zprávy ve 12: Dopady krachu CK Thomas Cook (zdroj: ČT24)

Dominový efekt konce britské cestovní kanceláře Thomas Cook se začal šířit i do dalších zemí. Česká společnost Thomas Cook, s.r.o., vystupující pod obchodním názvem CK Neckermann, ruší zájezdy pro 350 klientů, kteří měli odcestovat mezi 26. a 30. zářím. Zda budou zrušeny i zájezdy s pozdějším začátkem, zatím není jasné. Insolvenční návrh nepodala, na rozdíl od německé či rakouské. Divize v Polsku tento krok připravuje.

„Klasické letecké zájezdy jsme od zítřka (26. září) nuceni zrušit,“ řekl agentuře ČTK mluvčí české divize Jan Šrámek. Klienti, kteří měli odletět ve středu, ale podle mluvčího odcestovali či ještě odcestují. Zmíněné zrušení zájezdů se netýká těch zákazníků kanceláře, kteří si přes Neckermann koupili pouze ubytování a na místo dovolené cestují vlastní dopravou. Zrušen nebude také eurovíkend v Portu s odletem 28. září.

Klienti, jejichž zájezdy byly zrušeny, mají podle firmy nárok na vrácení peněz za zájezd. Cestovní kancelář se s nimi v následujících dnech spojí. V úterý CK Neckermann oznámila, že musela zrušit jeden plánovaný zájezd, zatímco prodaných jich má do konce října kolem 650. Kancelář také pozastavila činnost divize Business Travel, která se zabývá služebními cestami.

Co čeká ty klienty CK Neckermann, kteří měli odletět po 30. září, zatím není rozhodnuto. „Je to otázka nalezení modelu, jak dál fungovat jako cestovní kancelář,“ dodal Šrámek.

V zahraničí má nyní tato česká divize zhruba 890 českých klientů ve 30 zemích. Nejvíce jich je v Turecku a Řecku. Jejich návrat je podle Šrámka zajištěn plánovanými lety.

Snaha oddělit se od britské části

S německou divizí Thomas Cook, která zahrnuje značky Neckermann, Öger Tours, Air Marin a Bucher Reisen, je na dovolené v současnosti kolem 140 tisíc lidí. Podle agentury DPA zatím není jasné, co přesně bude pro tyto klienty insolvence znamenat. Už v pondělí se ale zastavil prodej nových zájezdů. Agentura DPA uvedla, že zatím není jasné, co přesně bude pro klienty německé divize insolvence znamenat. Divize už v pondělí zastavila prodej nových zájezdů.

Cílem návrhu na insolvenční řízení je podle agentury Reuters oddělit německé aktivity od britské mateřské společnosti. Divize uvedla, že rozhovory s investory a partnery „ukázaly, že německé aktivity bývalé skupiny Thomas Cook se značkami Neckermann Reisen, Öger Tours a Bucher Reisen mají šanci na budoucnost“. 

Situace v Rakousku a Polsku

Rakouská divize společnosti Thomas Cook Austria na internetu oznámila, že ve středu požádala o úpadek. Pravidelné podnikání je přerušeno a prodej zájezdů pozastaven. Do rakouské divize spadají značky Thomas Cook Signature, Neckermann Reisen, Bucher Reisen, Öger Tour a Air Marin.

Polská divize podle agentury PAP poznámila, že podala žádost o aktivaci pojistných záruk na pokrytí žádostí o výplatu odškodného klientů Neckermann Polska a nákladů na jejich návrat zpět do země. Pozastavila také prodej zájezdů v Polsku. Divize rovněž uvedla, že navzdory tomu, že její finanční situace je stabilní, nemůže fungovat nezávisle bez mateřské firmy Thomas Cook GmbH, která v ní vlastní podíl 100 procent a která ve středu oznámila bankrot. V nejbližších dnech proto podá i polská divize u soudu žádost o bankrot. 

Češi, kteří zájezd koupili v Německu, mohou hůře získat zpátky peníze

Čeští klienti, kteří si koupili zájezd u německé divize, anebo využili on-line německé rezervační systémy, mohou mít podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže problémy s vrácením peněz.

„Ti lidé nemohou žádat o repatriaci a vrácení peněz v Česku, musí žádat v Německu. Bohužel je otázkou, jak se zachovají (české) agentury, které jim zájezdy prodaly. Ti, co si to koupili on-line přes rezervační systémy v Německu, tak budou mít velký problém s uplatněním nároku,“ upozornil. Soudí, že situace může být velmi dramatická.

Německé pojistky jsou podle Papeže jinak konstruované než české a není tak jisté, že čeští klienti dostanou zpět všechny své peníze. Papež odhaduje, že by se jim mohlo vrátit zpět 70 až 80 procent toho, co za zájezd zaplatili.

Zákazníci české CK Neckermann mají podle Papeže tu výhodu, že pokud by se česká kancelář také uzavřela, nároky budou uplatňovat podle tuzemského práva. Tudíž návratnost peněz je stoprocentní, dodal.

Pomoc aeroliniím Condor

Německá divize Thomas Cook GmbH pak požádala německou vládu o překlenovací úvěr, píše DPA. Německá vláda už tento týden vyhověla podobné žádosti německého leteckého přepravce Condor, který je rovněž dceřinou firmou britské společnosti Thomas Cook. Condor obdrží půjčku 380 milionů eur (téměř deset miliard korun), o úvěru pro Thomas Cook GmbH však vláda zatím nerozhodla.

„Condor je zisková společnost, takže naše rozhodnutí bylo založeno na ekonomických faktorech, nikoli na politických kritériích,“ uvedl ministr hospodářství Peter Altmaier. Dodal, že díky státní půjčce neztratí svá pracovní místa zhruba pět tisíc zaměstnanců společnosti. Státní pomoc nicméně ještě musí schválit Evropská komise.

Zadlužená britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, vyhlásila bankrot začátkem týdne a vstoupila do likvidace. 

Dopady na turistický ruch

Její pád způsobil komplikace také zhruba padesáti hotelům v Tunisku. Vláda jim hodlá pomoct zvýhodněnými půjčkami. Cestovní ruch je totiž v tuniském hospodářství důležitým zdrojem příjmů.

Ztráty počítá například také letiště v tureckém Dalamanu. Jenom za říjen přijde o 70 tisíc turistů. „Faktem je, že když těch 70 tisíc turistů nedorazí do konce října, způsobí to ekonomické problémy. Nebude to mít vliv jen na letiště, ale na naše partnery v regionu,“ uvedl generální manažer letiště Dalaman Cengiz Ayat.

Problémy se zaplněním kapacit po klientech druhé největší cestovní kanceláře v Evropě očekávají i hoteliéři v řeckých letoviscích. Turistický sektor by podle tamních médií mohl přijít až o 13 miliard korun.

Ať jsou to Baleáry, Kréta nebo Hammamet v Tunisku – krach britské cestovní kanceláře Thomas Cook se v mnoha turistických centrech postaral o pozdvižení. Všudypřítomné jsou obavy o četné nesplacené účty a strach, že další turisté už prostě nepřijedou, napsala agentura DPA.