Britská cestovní kancelář Thomas Cook zkrachovala, na dovolené je s ní přes 600 tisíc lidí

Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas Cook kvůli finančním potížím zkrachovala. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Společnost Thomas Cook patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně.

Podle agentury Reuters je nyní na dovolené v zahraničí s touto firmou asi 600 tisíc lidí a bude tak proto nutná velká společná operace vlád i pojišťoven. Problém CK Thomas Cook se může podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří  (ACK) Jana Papeže dotknout Čechů, kteří si koupili zájezd v Německu nebo Británii. České zákony se na ně nevztahují. Budou se muset řídit předpisy země, kde si zájezd koupili. 

S britskou společností mohou být podle Papeže v Česku tisíce klientů. „Situace je standardní, předpokládám, že jsou i hotely předplacené a že maximálně budou potřebovat vyřídit cestu domů. To vyřídí asistenční služby pojišťoven,“ dodal Papež. Panika by podle něho nastat neměla.

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachovalé britské kanceláře Thomas Cook, však problémy českých klientů s návratem domů neočekává. „To je samostatný právní subjekt a je členem Asociace cestovních kanceláří. Pokud si ovšem Češi koupili zájezd v zahraničí, ať už u Thomase Cooka v Británii nebo v Německu, tam se jich to nějakým způsobem dotknout může,“ vysvětluje Papež.

Papež: Doporučuji se spojit se svou cestovní kanceláří a ptát se (zdroj: ČT24)

Šéf marketingu CK Neckermann Jan Šrámek věří, že všechny lety by měly letět tak, jak mají. „Klienti by měli přiletět v bezpečí z destinace. Lety jsou v pořádku zaplacené. Nečekáme teď žádné extrémní problémy tohoto stylu, že by teď někdo čekal na letišti a nedostal se domů,“ uvedl. Nicméně CK Neckermann podle Papeže přestal až do odvolání prodávat nové zájezdy a nevylučuje ani rušení těch koupených. V takovém případě se na dotčené klienty budou vztahovat běžné všeobecné obchodní podmínky a cestovní kancelář jim vrátí celou sumu za zaplacený zájezd, uvedl.

CK Neckermann má aktuálně v zahraničí na 1100 českých klientů. Cestovní kancelář situaci monitoruje, jde podle ní o „komplexní záležitost“. „Aktuálně jednáme o dalších krocích, prozatím insolvenci vyhlásila jenom britská odnož (Thomas Cook plc), pod kterou spadá britský touroperátor a britské aerolinky. Prozatím jiné subjekty nevyhlásily insolvenci,“ řekl Šrámek.

CK Neckermann se podle Papeže také teď snaží informovat všechny hotely o tom, že garantuje, že za jejich pobyty zaplatí i v případě, že německý Thomas Cook nezaplatí. „To znamená, že lidé, kteří jsou v tuto chvíli na dovolené s CK Neckermann, se nemusí podle všeho ničeho obávat, jen doporučuji se spojit se svou cestovní kanceláří a doladit detaily,“ konstatuje.

Těm, kteří zájezd koupili a ještě neodcestovali, Papež doporučuje, aby se v tuto chvíli také spojili s CK Neckermann a zeptali se, jak se jejich konkrétní zájezd bude odbavovat. „Může tam být několik typů – může to být zájezd, který CK Neckermann zajištovala z Česka, a pak bych se nebál, že nebude realizován. Ovšem pokud to je nějaká kombinace, pak budou muset s největší pravděpodobností přes pojišťovnu požádat o své peníze zpět,“ upřesnil.

Co se týče klientů zkrachovalé britské společnosti, těch mohou být na různých místech Česka tisíce. „Thomas Cook fungoval jako cestovka, která posílá klienty nejen do Prahy, ale třeba na jižní Moravu nebo Českého Krumlova,“ řekl Papež. Tito klienti se musí spojit se svojí cestovní kanceláří, popřípadě s pojišťovnou či zastupitelským úřadem a řešit situaci jednotlivě.

„Podle mých informací české hotely vyžadují od svých partnerů z Čech i ze zahraničí, tedy i od Thomase Cooka, předplacení, takže klienti by neměli mít problém s ubytováním, ale může být problém s jejich cestou zpět. Tady ale zasáhnou bristké pojišťovny a jejich asistenční služby a budou se snažit zajistit jim cestu domů. Pomáhá jim i britská vláda, takže očekávám, že to bude silně koordinováno a nenastane žádný chaos,“ dodává Papež. 

Nevylučuje samozřejmě, že některé hotely mohly být při placení benevolentnější a čekaly, že tak velká cestovní kancelář jako Thomas Cook dostojí svým závazkům, a byly ochotné dávat na dluh. „Tam pak může nastat nepříjemná situace a budou muset čekat na pozdější vyrovnání,“ uvedl Papež.

Členem mezinárodní skupiny Thomas Cook Group se sídlem v Británii je česká Thomas Cook s.r.o., která zastřešuje aktivity divize Neckermann Cestovní kancelář. Thomas Cook s.r.o. podle údajů v obchodním rejstříku vykázala ve finančním roce končícím 30. září 2018 čistý zisk 15,3 milionu korun, což bylo méně proti předchozímu zisku 22,5 milionu korun.

Největší operace v mírové historie Británie

„Thomas Cook přestala fungovat, takže jsou zrušeny všechny lety této společnosti,“ oznámil v pondělí britský úřad pro civilní letectví (CAA). Tento úřad také uvedl, že už zahájil operaci, během níž dopraví co nejdříve domů na 150 tisíc britských turistů, kteří jsou nyní s cestovní kanceláří Thomas Cook na dovolené. Úřad kvůli krachu firmy zřídil také zvláštní webovou stránku, na které poskytuje podrobné informace. Podle BBC půjde o největší operaci svého druhu v mírové historii země.

CAA předpokládá, že repatriace britských občanů potrvá zhruba dva týdny. Britský ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že úřady k repatriaci najaly desítky letadel. „Je to enormní úkol, největší repatriace v době míru v historii Británie. Takže se pravděpodobně objeví problémy a průtahy,“ dodal.

Vedení firmy Thomas Cook v pondělí oznámilo, že vstoupilo do „nucené likvidace“. „Je nám velice líto, že jsme nebyli úspěšní,“ reagoval šéf firmy Peter Fankhauser. 

Německé aerolinky Condor navzdory krachu mateřské společnosti Thomas Cook pokračují v provozu, firma už ale z právních důvodů nesmí přepravovat na dovolenou cestující, jejichž rezervace se uskutečnily prostřednictvím poboček firmy Thomas Cook, uvedla agentura
DPA. Německou vládu aerolinky také požádaly o překlenovací úvěr. Německé ministerstvo hospodářství podle agentury Reuters přijetí žádosti potvrdilo a dodalo, že ji zkoumá. Odmítlo se vyjádřit k velikosti případné půjčky.

Podle zdrojů DPA by ale firma chtěla od vlády získat asi 200 milionů eur (5,2 miliardy korun). Spolková země Hesensko uvedla, že je připravena žádost podpořit. Condor provozuje zhruba čtyři desítky letadel. Podle agentury DPA je mezi klienty zhruba 140 tisíc Němců.

Německé dceřiné cestovní kanceláře, ke kterým patří například Neckermann Reisen, Bucher Last Minute, Öger Tours či Air Marin, zastavily veškerý prodej zájezdů, napsala DPA. Podle německé divize Thomas Cook GmbH nelze zaručit uskutečnění zájezdů s pondělním a úterním termínem odjezdu.

„Jednání o plánované rekapitalizaci skupiny Thomas Cook selhala. Proto je Thomas Cook GmbH nucena přejít na nouzové řízení. Uskutečnění zájezdů s termínem odjezdu 23. a 24. září nelze zaručit. Veškerý prodej zájezdů je zastaven. V současné době zkoumáme poslední možnosti. Pokud selžou, budou podány insolvenční návrhy na společnosti Thomas Cook GmbH, Thomas Cook Touristik GmbH a Bucher Reisen & Öger Tours GmbH a případně i na další firmy,“ uvedla Thomas Cook GmbH na svých internetových stránkách.

Firma Thomas Cook požádala minulý týden o pomoc i vládu v Londýně a během posledních dnů vedla horečná jednání s věřiteli i britskou vládou o finanční pomoci.

Johnson: Firma chtěla od vlády 150 milionů liber

Premiér Boris Johnson označil za správné, že se vláda rozhodla firmu nezachraňovat. Vládní záchrana společnosti Thomas Cook by podle něj mohla vést k tomu, že v budoucnosti by i další podniky očekávaly podobné zacházení. Britský odborový svaz TSSA tak činí vládu zodpovědnou za krach podniku. „Vláda měla řadu příležitostí firmě Thomas Cook pomoci. Rozhodla se však pro ideologické dogma místo záchrany tisíců pracovních míst,“ uvedl šéf odborového svazu Manuel Cortes. Prohlásil také, že záchrana podniku by byla levnější než repatriace klientů.

Společnost Thomas Cook si už minulý měsíc dohodla finanční injekci 900 milionů liber (přes 26 miliard korun). Věřitelské banky ale poté požádaly, aby si firma zajistila dalších 200 milionů liber jako rezervu pro zimní měsíce. Johnson uvedl, že společnost od vlády požadovala finanční pomoc kolem 150 milionů liber (4,4 miliardy korun).

Podle premiéra by cestovní kanceláře měly vynakládat větší úsilí k ochraně svých aktivit před případným kolapsem. „Musíme prozkoumat způsoby, jakými se cestovní kanceláře mohou před takovými bankroty chránit,“ uvedl britský premiér. „Člověka to vede k zamyšlení, zda jsou ředitelé těchto podniků řádně motivováni k tomu, aby takové záležitosti řešili,“ dodal.

Pád cestovky přirovnávají na Krétě k zemětřesení

 V Řecku je v současnosti kolem 50 tisíc klientů zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook a zhruba 22 tisíc z nich by mělo během příštích tří dnů odletět domů, oznámilo řecké ministerstvo turistiky.

V sousedním Turecku je podle hotelové federace asi 45 tisíc turistů, kteří tam prostřednictvím firmy Thomas Cook přijeli z Británie a dalších evropských zemí.

V obou zemích panují teď také obavy z dopadů krachu společnosti Thomas Cook na turistický průmysl. Na řeckém ostrově Kréta, kde je teď asi 20 tisíc klientů britské firmy, představitelé odvětví přirovnávají pád společnosti Thomas Cook k zemětřesení, uvedla agentura AP.

Turecko by podle místní hotelové federace mohlo v důsledku krachu britského touroperátora přijít ročně o 600 až 700 tisíc turistů, napsala agentura Reuters.

Na druhou stranu to podle Papeže může znamenat i to, že „hoteliéři mohou být tak nervózní, že možná nabídnou na trhu levnější ceny, které budou moci české cestovní kanceláře využít pro své klienty.“ 

Je to varování i pro české cestovní kanceláře, míní analytik Kovanda

Konec ikony mezi světovými cestovními kancelářemi, britské Thomas Cook, je podle hlavního analytika Czech Fund Lukáše Kovandy krajně zarážející. „Firma s takřka 180letou tradicí nevstupuje do insolvenčního procesu, ale končí rovnou v likvidaci. Neproběhne tedy ani pokus o záchranu alespoň části společnosti. Veškerý majetek cestovní kanceláře bude teď kvapem rozprodán, aby byly uspokojeny pohledávky věřitelů s přednostním právem takové kompenzace při zániku společnosti,“ pozastavuje se Kovanda.

Domnívá se, že na horšících se hospodářských výsledcích firmy se dlouhodobě podepisoval nástup on-line prodejců zájezdů a letenek a nověji také platforem typu Airbnb. „Lidé ztrácí zájem o pořízení kompletovaných zájezdových balíčků, takže cestovky musí snižovat své marže,“ konstatuje. 

Výsledkům cestovky Thomas Cook podle Kovandy nepomohl ani chystaný brexit, který zvyšuje nejistotu řadového britského spotřebitele, nebo jim nepomohlo ani napětí v mezinárodních obchodních vztazích. „Zejména mezi USA a Čínou, které přispívá ke zpomalení čínské ekonomiky, a tedy k ochromení tamního apetitu po turistice,“ dodává Kovanda.

Osud cestovky Thomas Cook je tak podle něho varováním i pro české cestovní kanceláře – čelí a budou čelit stále náročnějšímu prostředí. „Jedním ze způsobů, jak se alespoň částečně bránit nástupu on-line světa, je vzájemné slučování se,“ míní. V minulém týdnu takový krok oznámily dvě největší cestovky na českém trhu, CK Fischer a Exim Tours.

„Vytvořená větší společnost, jestliže sloučení posvětí antimonopolní úřad, bude ovládat třetinu příslušeného tuzemského trhu a disponovat větší vyjednávací silou při cenovém vyjednávání s hotely či leteckými přepravci. To může nové firmě zajistit opětovné navýšení marží, které jsou stlačeny on-line konkurencí. Zda to ale bude stačit dlouhodobě, je otázka, jak varuje právě až šokující případ krachu tak velké a majetné cestovky, jako je Thomas Cook,“ uzavírá Kovanda.

Klientem býval i britský premiér Churchill

Společnost, která je podle agentury Reuters nejstarší cestovní kanceláří na světě, založil baptistický kněz Thomas Cook (1808–1892). Ten 5. července 1841 uspořádal pro 500 cestujících, kteří jeli na pravidelnou schůzku abstinentů, první hromadnou organizovanou cestu vlakem z Leicesteru do Loughborough.

V roce 1845 už zorganizoval první klasický zájezd do Liverpoolu a následně okružní cestu po Evropě. Pobožný muž nazval cestování náhradní drogou. Nepij, ale cestuj a poznávej, radil svým zákazníkům.

Do podnikání se později zapojil také jeho syn John Mason Cook, který v roce 1866 prvně vypravil turisty do Ameriky. Později přibyla Palestina, Bermudy, Maroko a další země. Společnost Thomas Cook & Son oficiálně vznikla v roce 1872 a poté uspořádala cestu kolem světa, která trvala 222 dní.

Thomas Cook jménem své společnosti sám prováděl cestující po cizích krajích. Po ledovcích v Alpách, na poutích do Říma nebo na plavbách po Nilu. K jeho klientele zpočátku patřili zejména učitelé, duchovní, lékárníci a částečně i nižší šlechta.

Thomas Cook stál i za řadou novinek v cestovním ruchu – zajišťoval rezervace v restauracích a vystavoval hotelové poukázky a cestovní šeky. Postupně síť cestovních kanceláří rostla a Cookovi agenti převzali v mnoha zemích funkci britského konzula. Od roku 1877 měl vlastní cestovní kancelář v Evropě, Americe, Austrálii, na Blízkém východě a v Indii. V roce 1896 se společnost například stala oficiálním přepravcem sportovních fanoušků na první novodobou olympiádu v Aténách.

Ve vlastnictví rodiny zůstala společnost až do roku 1928, kdy ji vnuci Thomase Cooka prodali belgické cestovní a železniční společnosti. Ke slavným klientům patřili spisovatelé Mark Twain a Rudyard Kipling či britský premiér Winston Churchill.

V roce 1948 byl tento klenot Británie znárodněn, v roce 1972 byl zprivatizován. Poté často měnil majitele a současná společnost Thomas Cook Group vznikla v roce 2007 spojením Thomas Cook AG, jejímž vlastníkem byla německá maloobchodní skupina KarstadtQuelle, a britské MyTravel. V roce 2015 do společnosti vstoupil čínský konglomerát Fosun International.

Na český trh Thomas Cook vstoupil v roce 2007, kdy koupil menší cestovní kancelář Travel plus – Lufthansa City Center. Zájezdy začal prodávat prostřednictvím společnosti Neckermann Česká republika.

Služeb společnosti Thomas Cook Group využívalo asi 19 milionů klientů ročně, ve světě zaměstnává asi 22 tisíc lidí, z toho kolem devíti tisíc v Británii.

Součástí skupiny je například německá letecká společnost Condor, Thomas Cook má ale i vlastní hotelovou síť. Loni firma utržila deset miliard liber (skoro 300 miliard korun), čistá ztráta ale činila 163 milionů liber.