Výdaje státu na platy rostou, ale kvalita služeb ne, vadí Stanjurovi. Podle Schillerové už k plošnému přidávání nedojde

Alena Schillerová (ANO) a Zbyněk Stanjura (ODS) o rozpočtu pro rok 2020 (zdroj: ČT24)

Výdaje na platy státních zaměstnanců vzrostly za posledních pět let o více než šedesát procent, ale fungování státu se o tolik nezlepšilo. Těmito slovy kritizuje plánované výdaje státu pro příští rok Zbyněk Stanjura (ODS) ze sněmovního rozpočtového výboru. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ale přibylo zejména učitelů, vojáků a policistů; kritiku rozpočtu pro rok 2020 od pravicové opozice proto odmítá. Schillerová a Stanjura byli hosty pořadu Události, komentáře.

Návrh státního rozpočtu, který v pondělí podpořil vládní kabinet, počítá pro příští rok s navýšením platů všech zaměstnanců veřejné správy o 1500 korun; kromě toho porostou v řádu jednotek procent také platy pedagogických i nepedagogických pracovníků ve školství. Poroste ale také počet lidí, jejichž plat je součástí rozpočtu státu. Právě to na záměru vlády v pondělí kritizoval prezident Miloš Zeman. 

Ministryně financí ale s výhradami nesouhlasí. „Nárůst počtu státních zaměstnanců se týká pouze pedagogů, nepedagogů – ať mi někdo  řekne, jestli nepotřebujeme učitele. A pak se týká pracovníků bezpečnostních sborů a vojáků z povolání. V ostatních oblastech počet úředníků snižujeme oproti loňskému roku ke třem tisícům,“ prohlásila Schillerová.

Podle Stanjury je ale třeba šířeji porovnávat počet státních zaměstnanců a výdaje na jejich platy. „V roce 2015 to bylo 139 miliard korun, pro příští rok to bude 225 miliard. To je nárůst o 61 procent. A každý občan se může zeptat sám sebe,  jestli se za tu doby zlepšily služby státu o 61 procent. Jsem přesvědčený, že ne,“ zhodnotil člen sněmovního rozpočtového výboru Stanjura. 

Už se to nedá opakovat, hájí přidávání státním zaměstnancům Schillerová

Podle Stanjury není správné, že průměrná mzda je nižší než průměrný plat ve státní sféře. „Ti, kteří produkují hodnoty, vydělávají méně. To není zdravé pro českou ekonomiku. Podnikatelé na to poukazují: jsou to oni, kdo odvádí daně. Přitom nemají na platy, jaké dává stát,“ kritizoval Stanjura.

Šéfka státní kasy ovšem zvyšování platů pro příští rok brání s tím, že jde o mimořádný krok: „To, co uděláme pro rok 2020, už se nedá opakovat. Pomůžeme tím nízkopříjmovým zaměstnancům. Loni jsme přidávali procentuálně, ale v různých kategoriích různě, takže třeba zaměstnanci u soudů měli 15 procent a ostatní 7 procent.“

Podle ní odhady ukazují, že by i průměrná mzda v příštím roce měla růst o 5,7 procenta; stát bude přidávat svým zaměstnancům v průměru o 5,6 procenta. Přidávání ze státního rozpočtu je proto podle ní v pořádku.

Rozpočet 2020
Zdroj: ČT24

Nárůst výdajů na platy zaměstnanců bude znamenat pro rozpočet zhruba dvě miliardy korun navíc. Ve veřejném sektoru pracovalo na konci loňska 640 700 lidí – učitelů, hasičů, zdravotníků, úředníků, policistů a dalších profesí. Průměrný plat se dostal na 35 437 korun. Proti roku 2017 se zvedl o 10,8 procenta.