Brzdí to náš rozvoj. Obce si stěžují na nevýhodnou směnu pozemků se státem

Události: Obce chtějí směňovat pozemky se státem výhodněji (zdroj: ČT24)

Na velmi nevýhodnou směnu pozemků se státem si stěžují obce, které se chtějí rozrůstat. Nelíbí se jim jednak poměr dva hektary za jeden, jednak rozdílné odhady ceny pozemků ve vlastnictví Státního pozemkového úřadu (SPÚ) a ve vlastnictví obcí. Svaz měst a obcí se chystá o tématu jednat se státními i krajskými úřady.

Do nelehkého vyjednávání se pustila například obec Blížejov na Domažlicku. Za uplynulou dekádu se co do počtu obyvatel rozrostla o polovinu, láká hlavně mladé rodiny, a pro další rozvoj se rozhodla směnit svůj pozemek za pozemek státního úřadu. 

Na třech hektarech chce obec vystavět infrastrukturu pro 32 parcel pro rodinné domy, jednání trvají již tři roky. „Jde o investiční akci. V těchto případech postupujeme vždy stejně, v poměru 2:1. To znamená, že za jeden hektar, co bude chtít obec, budeme chtít dva hektary,“ uvedl mluvčí Státního pozemkového úřadu Jiří Pivrnec. 

Podle této metodiky probíhalo v posledních pěti letech v průměru dvacet až třicet směn mezi obcemi a státem ročně. Obce daly vždy zhruba dvojnásobek toho, co dostaly. Letos směn co do počtu i výměry půdy ubylo. A státní úřad získal přibližně trojnásobek toho, co přešlo na samosprávy.

Směna pozemků mezi státem a obcemi
Zdroj: ČT24

Svaz měst a obcí chce jednat se státem

Vedle směnného poměru představuje další citlivou věc cena směňovaných pozemků. Místostarosta Blížejova Jiří Císař (Nezávislí Blížejov) to vysvětlil na příkladu (viz také grafika níže).

Odhadce pozvaný státním úřadem odhadne pozemek jako stavební parcelu,  v řádu stokorun za metr čtvereční. „Stejný pozemek v našem vlastnictví na stejném poli bude mít hodnotu zhruba šest korun,“ dodal Císař. Doplácet milionový rozdíl si Blížejov nemůže dovolit. Akce by pro něj byla ve výsledku ztrátová.

Směna pozemků (Státní pozemkový úřad vs. obce)
Zdroj: ČT24

Problémy při jednání s úřady spravujícími pozemky má více obcí. Svaz nedávno zpracoval anketu, ve které na nevýhodné podmínky nebo jinak bezúspěšná jednání s institucemi poukazuje většina respondentů, kteří s úřady jednali. 

Svaz proto chystá jednání s úřady. „Myslím si, že jak obce, tak kraje, tak stát jsme na jedné lodi. Proto budeme v září iniciovat pracovní skupinu, kde bychom to chtěli se všemi dotčenými otevřít,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. Cílem jednání by měla být jednak zjednodušená administrativa, jednak úprava legislativy. Ta současná podle obcí brzdí další rozvoj regionů.

Anketa ke směně pozemků
Zdroj: ČT24