Kuřáky čeká čtyřletá zdražovací jízda. Stát bude každoročně zvyšovat daň z tabáku

Události: Cigarety budou každoročně zdražovat (zdroj: ČT24)

Cigarety čeká pravidelné zdražování, stát chce totiž každoročně zvyšovat spotřební daň. Státní rozpočet má díky tomu získat v příštích čtyřech letech 14 miliard korun. S prosazením růstu spotřební daně z tabáku vládě pomůže i část opozice.

Už v příštím roce budou cigarety jen kvůli vyšší dani dražší o sedm korun. Růst cen bude následovat i v letech 2021 až 2023 celkem o dalších 9 korun.

Ministerstvo financí chce další zvýšení spotřebních daní z cigaret a jiných tabákových výrobků předložit v zimě. V roce 2021 si díky návrhu slibuje do rozpočtu získat další víc než dvě miliardy korun. 

Cigarety
Zdroj: ČT24

Od víc než dvou milionů kuřáků chce stát letos jen na spotřebních daních vybrat 56 miliard korun. V příštím roce poskočí tato částka na víc než 64 miliard. A do roku 2023 až na téměř 71 miliard.

Ministryně financí přitom tvrdí, že i po čtyřnásobném zvýšení spotřebních daní budou veřejné rozpočty na kouření doplácet.

Stát vynakládá nemalé prostředky na boj s těmito závislostmi. Celospolečenské náklady na boj se závislostí spojené s odvykáním kouření a léčení následků kouření je asi 100 miliard ročně.
Alena Schillerová
ministryně financí

Kdo je pro

Zvyšování daně má na politické scéně i další příznivce. „Hlavní argument je posílení státního rozpočtu a proti tomu samozřejmě nic nemáme,“ uvedl člen sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava z koaliční ČSSD. 

Podpůrný názor zaznívá i z KSČM, která vládu toleruje. „Pokud jde o další roky, tak tam prostor pro národní úpravu nepochybně je,“ řekl ekonomický expert strany a poslanec Jiří Dolejš. 

Hlasovat pro vyšší zdanění cigaret a tabáku se chystá například i opoziční ODS. „Ten růst podpoříme. Myslím, že tříletý plán postupného zvyšování je lepší než to, co je připraveno letos, to znamená skokové navýšení,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. 

Kdo je proti

Další opoziční strany naopak mají výhrady proti plánu ministerstva financí. Nelíbí se jim zvyšování daňové zátěže. „Hnutí SPD programově odmítá jakékoli zvyšování daní, proto nepodporujeme tyto návrhy vládní koalice,“ řekl předseda hnutí SPD Tomio Okamura. 

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek uvádí, že jeho strana je ochotna uvažovat o zvýšení daně z tabáku, ale za předpokladu, že se nějaké jiné daně sníží, zejména ty, co zatěžují pracovní místo. 

Poslanci začnou další postupný růst spotřebních daní z tabákových výrobků projednávat na jaře. Schválit by ho měli příští podzim.