Delší pobyty i více turistů, hlásí hotely a penziony za druhé čtvrtletí

Služeb ubytovacích zařízení v České republice v letošním druhém čtvrtletí využilo 5,8 milionu lidí, meziročně jich tak bylo o 4,9 procenta více. Hosté v nich strávili i více nocí – jejich počet se proti stejnému loňskému období zvýšil o 3,8 procenta na 14 milionů, informoval Český statistický úřad.

Podle statistiků návštěvnost českých hotelů, penzionů či kempů nepřetržitě roste šestým rokem a dynamika růstu počtu domácích a zahraničních hostů se vyrovnala. Českých turistů v ubytovacích zařízeních meziročně přibylo od dubna do konce června o 4,9 procenta a cizinců o 4,8 procenta.

Na návštěvnosti se podle vedoucího oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavla Vančury negativně nepodepsal ani letošní květen, který byl chladný a deštivý.

„Z pohledu top 10 zemí jsme největší nárůst zaznamenali u Německa a Francie. Naopak počet turistů z Velké Británie a Jižní Koreje klesl,“ přiblížil Vančura.

Právě z Německa přijelo už tradičně nejvíce turistů, na 570 tisíc, a mezi zahraničními hosty Česka dál tvořili zhruba pětinu. Proti loňskému druhému čtvrtletí jich bylo o 7,7 procenta více. Druhou nejpočetnější skupinou byli Slováci, kterých přijelo ve sledovaném období kolem 200 tisíc.

Následovali turisté z Polska se 187 tisíci návštěvníky. Podle statistického úřadu opět přibylo návštěvníků z Číny, do českých a moravských zařízení jich zavítalo o 1,1 procenta více než loni, nárůst byl ale menší než loni, kdy byl dvouciferný.

O turisty přichází Vysočina

Z hlediska regionů přibylo hostů ve všech krajích s výjimkou Vysočiny, kde jich ubylo. Největší meziroční nárůst zaznamenaly Liberecký, Olomoucký a Pardubický kraj.

Počet noclehů ve druhém čtvrtletí se zvýšil zásluhou domácích i zahraničních hostů, kteří v ubytovacích zařízeních strávili o 3,8, respektive o 3,9 procenta více nocí než před rokem.

Nejčastěji turisté nocovali v hotelích a v Praze. V hlavním městě na tom měli ale zásluhu zejména cizinci, na které připadlo devět z deseti nocí. Čeští turisté přespávali nejčastěji v Jihočeském, Jihomoravském a Královéhradeckém kraji.