Česko vévodí pěstování máku. Nová cechovní pečeť má zabránit jeho pančování

Po letošní sklizni budou moci spotřebitelé poprvé koupit český mák s novou cechovní normou, získal totiž pečeť České cechovní normy. Nechal ji zapsat Spolek Český modrý mák, aby komoditu ochránil před pančováním ze zahraničí. Norma platí pro konkrétní modrosemenné odrůdy, které splňují kritéria potravinářského máku. Česko je jeho největším producentem a vývozcem na světě, export se ročně pohybuje kolem jedné miliardy korun.

„Česká cechovní norma garantuje spotřebiteli kvalitu potravinářského máku, to znamená, že alkaloidů je v semínku mizivé množství. Na současném trhu tu garanci nikdo nemá. Dále norma garantuje původ, protože v Česku se pěstuje pouze potravinářský mák,“ řekl Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze.

Logo dostanou podle něj málo alkaloidní odrůdy, které obsahují méně než dvacet miligramů morfinových alkaloidů na kilogram máku. To je přísnější limit, než dovoluje česká legislativa, která udává 25 miligramů na kilogram. Norma platí pouze pro modrosemenný mák celý, nikoliv mletý.

U semen máku původem z Česka a s označením nové normy se také nepovoluje takzvaná termostabilizace, tedy aby se mák upravoval vysokými teplotami nebo horkou párou. „Speciální ošetření vyššími teplotami se dělá právě u dovozových máků, které jsou alkaloidní. Díky tomu se alkaloidy v máku snižují a tyto dovozové máky nemohou získat českou cechovní normu,“ dodal Mikšík.

Už tři roky také spolek žádá o zápis chráněného zeměpisného značení u českého máku, avšak neúspěšně. Potravinářská komora loni v březnu uvedla, že žádost k Evropské komisi byla podána a do dvou let by o ní mělo být rozhodnuto.

Loňské sucho přispělo ke zdražení

Ceny českého máku se podle poradce spolku Český modrý mák Václava Lohra loni mezi zářím a prosincem na českém trhu vyšplhaly až na rekordních 110 korun za kilogram kvůli špatné úrodě a suchu. Vysoké ceny se projevily zejména na vývozech do Ruska, které bylo dříve největším zahraničním odběratelem, ale předběhlo ho Rakousko.

Ceny podle Lohra v posledních týdnech klesají kvůli zprávám o tom, že letošní sklizeň bude dobrá. Soudí, že by se měla cena letos snížit na 45 až 50 korun za kilogram za surovinu od pěstitele. Kolik bude český mák stát v maloobchodě, je ale podle Lohra otázkou.