Nizozemská firma chce po Česku v arbitráži skoro dvě miliardy kvůli podvodům s mákem

UDÁLOSTI: Česko čelí první arbitráži kvůli nedůslednosti policie a žalobců (zdroj: ČT24)

Česko poprvé čelí arbitráži kvůli nedůslednosti policie a žalobců. Téměř dvě miliardy korun chce po státu nizozemská společnost Fynerdale Holdings, která tvrdí, že přišla o peníze investované do obchodů s mákem. Tento zdálnivě výnosný byznys se nakonec ukázal jako podvod. Jenomže policie nedohledala ani korunu z vylákaných peněz.

Miliardové obchody s mákem byly jedním z největších podvodů, jaké kdy česká policie vyšetřovala. Řada investorů s vidinou lukrativních úroků a zisku vložila do podniku téměř tři miliardy korun. Ve vězení sice skončili manželé Stavjaníkovi, jejichž firma peníze inkasovala, jenomže samotné peníze policie nenašla.

Firma chce 1,8 miliardy

Nizozemská společnost Fynerdale, blízká českému miliardáři Marku Čmejlovi, teď chce, aby jí ztrátu 1,8 miliardy korun vynahradil český stát. „V tomto případě se orgány činné v trestním řízení zachovaly velmi neaktivně. Nebyla dohledána ani jedna jediná koruna,“ zdůvodnila advokátka firmy Katarína Kožiaková Oboňová, proč se Fynerdale obrátila na rozhodčí soud.

Kde jsou skoro dvě miliardy z obchodů s mákem, není jasné. Peníze inkasovala firma manželů Stavjaníkových, kteří skončili ve vězení. Na deset let odsouzená Marcela Stavjaníková ovšem tvrdí, že je nemajetná a naposledy uváděla adresu na zlínském sídlišti.

Samotná soudkyně se ale při odůvodnění trestů podivovala, že je velmi neobvyklé a nebývalé, aby se při tak rozsáhlé podvodné činnosti nenašel ani zlomek peněz.

„Ministerstvo financí v současné době připravuje za Českou republiku první vyjádření žalovaného v této věci,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík. Ministerstvo má na podrobné vyjádření k žalobě čas do poloviny února. Celé arbitrážní řízení pak bude probíhat v nizozemském Haagu. 

Advokátka Oboňová klade výsledek pátrání po penězích za vinu dozorujícím státním zástupcům. „V první fázi dozoroval tuto věc na státní zastupitelství pana doktor Šaroch, následně to byla paní doktorka Máchová,“ upřesnila. Zatímco Jaroslav Šaroch má dnes na starost kauzu Čapí hnízdo, Dagmar Máchová je mimo službu, protože čelí obvinění v kauze úniků informací ze spisů.

Shodně ale ani jeden z nich nekomunikuje s novináři. Totéž platí pro městské státní zastupitelství. „Pokud bude městské státní zastupitelství požádáno příslušnými orgány o oficiální vyjádření, poskytne jej. V jiném případě se k věci nebude nijak vyjadřovat,“ uvedl mluvčí zasupitelství Aleš Cimbala.