Jablka jsou v Česku nejlevnější za několik posledních let. Proti loňsku klesla cena o 11 korun za kilo

Kilogram jablek je teď v Česku nejlevnější za poslední čtyři roky. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jeden kilogram se prodává za necelých 27 korun, zatímco minulý rok to bylo skoro 38 korun. Důvodem je loňská vysoká sklizeň v celé Evropě a také větší dovoz jablek z Polska. Někteří čeští farmáři proto už hlásí ztráty z prodejů.

Podle údajů ČSÚ je průměrná spotřebitelská cena jablek za leden až květen letošního roku 26,83 korun za kilogram. To je o více než 11 korun méně než ve stejném období v loňském roce a nejméně za poslední čtyři roky.

„Jablka jsou nyní nejlevnější za poslední řadu let na rozdíl od vysokých cen brambor, cibule a dalších druhů zeleniny a ovoce, které rostou,“ říká předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Podle něj tak nyní pěstitelé jablek prodávají loňskou úrodu se ztrátou. Jablek se totiž urodilo hodně po celé Evropě a stále platí zákaz vyvážet do Ruska. I proto se k nám podle něj dováží více jablek z Polska. „Polsko je jedním z největších producentů jablek v Evropské unii a ovlivňuje významně český trh,“ doplňuje předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.  

Pěstitelé potvrzují, že kvůli nadměrnému dovozu polských jablek do Česka mají problémy. „My nejsme schopni jim konkurovat cenou, protože jablka, která sem dovážejí, jsou pod našimi náklady. Máme výrazně nižší tržby, děláme to se ztrátou. Teď se to projevilo nejvíc na loňské a předloňské úrodě. Nemůžeme si dovolit prodávat třeba o 30 procent níž, než je výrobní cena. V tu chvíli je to problém, protože mi to velkoobchod nevezme,“ říká Richard Schwarz ze Sadů Schwarz Vranov.

Letos bude jablek méně, úrodu ovlivnily jarní mrazy

Letošní úroda bude podle Ludvíka nižší než ta loňská. „Úroda jablek se očekává ve srovnání s pětiletým průměrem nižší o 14 %. Ve srovnání s loňskem bude nižší o 22 %,“ dodává šéf Ovocnářské unie. 

Podle něj nižší úrodu ovlivnily jarní mrazy v dubnu a v květnu, které v některých oblastech poškodily jabloňové sady. Podle ovocnářů v posledních týdnech také přibývá škod krupobitím, proto úrodu z poškozených sadů bude možné využít jen na zpracování.