Vláda schválila plán, jak snižovat administrativní zátěž podnikatelů. Teď už doopravdy, říká Havlíček

Fatálním způsobem začneme snižovat administrativu podnikatelům, prohlásil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) při uvedení plánu na omezení podnikatelské zátěže pro roky 2019–2022. Podle ministra se o podobných změnách už dlouho mluví, ale v praxi k tomu příliš nedocházelo; teď by to prý mělo být jinak. Vláda plán schválila na svém pondělním jednání.

Ministerstvo uvedlo, že do tří let by se mělo změnit nejméně třiatřicet právních předpisů, a zjednodušit tak 133 povinností, které podnikatelům v současné době legislativa ukládá. Pro letošní rok plánuje materiál uskutečnit nejvíce opatření – zhruba padesát.

Jde například o insolvenční a exekuční řízení, neúměrný počet kontrol, sdílení dat uvnitř státní správy, komplikovanou orientaci v právních předpisech a daně.

Od podzimu nastane tsunami. Zásadním způsobem začneme už nikoliv pouze deklarovat a mluvit, ale fatálním způsobem snižovat administrativu podnikatelům.
Karel Havlíček
ministr průmyslu a obchodu

Osobám samostatně výdělečně činným s příjmy do jednoho milionu korun bude zásadním způsobem redukována byrokracie a administrativa, řekl Havlíček v pondělí po jednání vlády.

Jako první krok zmínil paušální daň. „Jedním převodem, paušální daní budou podnikatelé s příjmy do jednoho milionu korun na měsíční dobrovolné bázi platit sociální, zdravotní (pojištění) a daň z příjmu, pokud se k tomu samozřejmě odhodlají. Zájem vypadá, že bude poměrně velký,“ uvedl Havlíček.

Kdy bude paušální daň spuštěna?

Ještě v lednu však premiér Andrej Babiš (ANO) sliboval, že by živnostníci mohli tuto paušální daň – namísto současné daně z příjmu, sociálního i zdravotního pojištění – využívat od ledna 2020. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pak ale v dubnu oznámila, že by se tak mohlo stát v průběhu příštího roku.

Důvodem odkladu je nedostatečná vzájemná provázanost IT systémů státních úřadů, uvedla tehdy ministryně. Podotkla, že je možné tuto paušální daň spustit i během roku, vzhledem k tomu, že jde o měsíční zálohové platby. Zavedení jediného odvodu by se týkalo podnikatelů, kteří mají obrat nižší než milion korun ročně. 

Kroky na příští roky

Dokument ministerstva průmyslu a obchodu, schválený vládou v pondělí, se zaměřuje i na informační systémy státní správy. Odkazuje se přitom na vládní program Digitální Česko nebo na nedávno spuštěný Právní elektronický systém (PES), který vyvinula Hospodářská komora ČR, aby přehledně podnikatele informoval, jaké povinnosti mají ze zákona plnit.

Vzniknout má i portál MOJE daně, kdy daňové subjekty budou moci co nejvíc úkolů, které souvisejí s daněmi, řešit samy z jednoho místa.

Mezi příklady opatření pro rok 2020 patří osvobození od soudního poplatku ve výši 1000 Kč za zápis skutečného majitele do obchodního rejstříku a v roce 2021 by se měly zjednodušit dražby.

Dokument se věnuje rovněž redukci statistického zjišťování a uvádí sedm opatření, která by vedla ke snížení zátěže v této oblasti. Týká se to několika úřadů, například i ministerstva životního prostředí. Odstranit se má duplicitní hlášení o nakládání s odpady. Data o odpadech budou subjekty, které je musí povinně evidovat, posílat na jednom výkazu na jedno určené místo, odkud budou přístupná příslušným úřadům.