Babiš připouští zavedení sektorové daně. Zahrnout by chtěl také mobilní operátory

Události ČT: Sektorová daň je v Česku o něco blíž realitě (zdroj: ČT24)

Sektorová daň v Česku je o něco blíž realitě. Sociální demokraté mají návrh na zdanění bank hotový a premiér Andrej Babiš (ANO) teď v rozhovoru pro Českou televizi zavedení nové daně připustil. Ministerstvo financí propočítává dopady. Premiér chce debatu rozšířit i o mobilní operátory.

U tří odvětví, bank, pojišťoven i mobilních operátorů, má nyní podle stran vládní koalice probíhat debata o zavedení sektorové daně. U pojišťoven už existuje konkrétní návrh, který omezí jejich rezervy, a tak stát vybere na daních o čtyři miliardy korun víc.

Plán na zdanění bank prosazují hlavně sociální demokraté. Podle nich tím rozpočet získá 14 miliard. Když o tom chtěla ČSSD mluvit na koaliční schůzce, vzkázal premiér, že se rozpočet nedá tvořit salámovou metodou. Avšak poté, co šéf sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček představil plán ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO), dostala se varianta zdanění bank do hry.

Podle Babiše je ale nutná debata. „Jestli když uděláme sektorovou daň pro banky, to bude mít takový dopad pro všechny zdražením úvěrů a dostupností úvěrů, nebo ne,“ nastínil.

Hamáček se ale odkazuje na zkušenost s povinným ručením. „Když jsme zaváděli svého času fond zábrany škod, obavy byly stejné, že odvody do fondu pojišťovny promítnou do cen povinného ručení. Opak je pravdou,“ přiblížil.

Zdanit banky chtějí i komunisté. „Bankovní daň je radikální tah, jsou různé varianty, z nichž některé jsou, řekněme, méně nebezpečné z pohledu dopadu na klienta,“ podotkl ekonomický expert strany Jiří Dolejš.

Podle premiéra je český mobilní trh zmonopolizovaný

V případě sektorové daně u mobilních operátorů jde o novinku. Premiér chtěl jednáním s operátory dohodnout snížení cen za data, to se ale nepovedlo. Proto teď připravuje plán, jak operátory víc zdanit. „Budeme o tom vést debatu,“ řekl Babiš.

„Operátoři ignorují naše apely. V Evropské unii jsou země, které operátory tvrdě zdaňují,“ poznamenal Babiš. Podle něj je v Česku zmonopolizovaný trh.

Hamáček zatím označil za obecně dobrou zprávu, že premiér změnil názor a je ochotný jednat o sektorové dani.

Provozovatelé mobilních sítí ale už upozorňují na nevýhody. „Ještě včera bylo prioritou vlády přilákat čtvrtého operátora. Já si nedovedu představit, jak může sektorová daň fungovat jako motivátor pro vstup nového hráče na český trh,“ podotkl výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Opozice je k sektorovým daním, ať už u bank, nebo operátorů skeptická. „Opět to ukazuje: My neumíme jednat, tak budeme zdaňovat. Je to naprosto nesmyslný postup,“ míní lidovecký předseda Marek Výborný.

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček zase zdůrazňuje, že v současnosti tuzemské největší banky patří mezi nejzásadnější plátce daní do státního rozpočtu.

V pondělí vládu čeká také debata o výhledu ekonomiky na další roky. Konvergenční program musí poslat do Bruselu do konce dubna. „Čísla jsou mírně horší, ekonomika zpomaluje, to znamená, že byť vybíráme meziročně pořád více příjmů, tak je tam zpomalení. Naopak velice rostou výdaje v investicích, a to nejen státu, ale i krajů, měst a obcí,“ přiblížila ministryně financí.

Podle Schillerové je ale zásadní, že se stále daří snižovat dluh. Připravený materiál počítá i nadále s jeho poklesem.